Перші олімпійські змагання з брейкінгу — історії представників України

Українські брейкери. Фото: instagram.com/uabreaking

Новий вид спорту дебютує у Парижі. 9 серпня відбудеться перший в історії олімпійських ігор турнір з брейкінгу. Українській збірній вдалося завоювати три з чотирьох можливих олімпійських ліцензій, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Україну представлятимуть дві бі-гьолс Анна "Стефані" Пономаренко та Катерина "Кейт" Павленко, а також бі-бой Олег "Кузя" Кузнецов.

До Олімпійських ігор українські брейкінг-атлети готуються у Варшаві. Тренування по три години на добу, розтяжка, правильне харчування та повноцінний сон. Такий розклад спортсменів перед відповідальним змаганням.

"Повторюємо рухи, робимо модуляції батлів для того, щоб підготуватись трошки краще. Фокус на тому, щоб не вигоріти зараз і бути замотивованими й натхненими", — пояснила бі-гьорл Катерина Павленко.

Катерина Павленко з Харкова. Брейкінгом займається з 9 класу. За час своєї кар'єри здобула статус європейської чемпіонки. На Олімпіаді в Парижі стартуватимуть саме жінки, наступного дня змагатимуться чоловіки. Загалом на іграх буде по 16 бійбоїв та бі-гьорлс.

"Формат битви буде сам на сам. Сформуються групи по чотири атлети. Перше-друге місце і ти йдеш далі. Сформується ТОП-8. Далі битва буде по три раунди, аж до самого фіналу. Якщо ти програєш у півфіналі, ти б'єшся за третє-четверте місце. Якщо ти виграв, ти б'єшся у фіналі. Виграєш золото", — пояснив бі-бой Олег "Кузя" Кузнецов.

В Україні брейкінг розвивається з 1996 року. Основними центрами цього виду спорту стали Харків, Київ та Крим. З 2000 року й до окупації півострова Росією щоліта в Ялті змагалися брейкінг-атлети з різних країн світу. Олімпіада в Парижі для спортсменів — це ще один привід нагадати світові про війну в Україні.

"Українські атлети можуть нагадувати світові, що в нас триває війна. Це роблять за допомогою своїх перемог, виступів та під час заяв у медіа", — резюмувала Катерина Павленко.

Перед Олімпійськими іграми українські брейкінг-атлети поставили собі три завдання. Перше — не допустити на ігри росіян, і завдяки жорсткій дипломатії це вдалось. Друге — здобути максимальну кількість ліцензій, з чим також непогано впоралися. Залишилось третє — перемогти.

Також цікаво: Українка Анна Stefani Пономаренко стала героїнею олімпійського серіалу про брейкінг

Прямий ефір