"У мене немає ноги — і я потвора?": ветеран закликає цивільних поважати захисників

Євген "Дастер" Сивопляс. Скриншот: kanaldim.tv

Ветеран Євген "Дастер" Сивопляс втратив на війні ногу. Нині він виходить на вулиці із плакатами, аби нагадати людям про повагу до військових, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

"Не відвертай обличчя! Я не чудовисько". З такими  плакатами Євген Сивопляс виходить на вулицю. Ветеран віддав за свою землю здоров'я, але має нагадувати людям про повагу до військових.

"Люди відвертають обличчя, опускають очі. Тобто уникають зі мною якогось контакту, і це почало ображати. Я не розумів, чому від мене відвертаються люди. Тепер у мене немає ноги, але я не потвора", —  сказав ветеран Євген "Дастер" Сивопляс.

Євген родом із Чернігова, до повномасштабної війни працював оператором плазмової різки на підприємстві у Броварах на Київщині. Коли почалась повномасштабна війна, він обдурив дружину та пішов до військкомату.

Євген захищав Чернігів у складі тероборони, а влітку 2022 року подав заявку до рекрутингового центру 3-ї окремої штурмової бригади. До бригади вдалося потрапити з другого разу. Через кілька місяців він був під Бахмутом. Там Євген отримав своє перше поранення у стегно правої ноги. Через рік у бою на Авдіївському напрямку він травмував ногу, яку згодом ампутували.

Євген зізнається, що найбільший ворог на полі бою — це втома. Адже коли не маєш сили вберегти своє життя, його найлегше втратити.

"За дві години до цього поранення був настільки виснажений, що був готовий загинути. Хочу звернутися до всіх хлопців і закликати їх тренувати витривалість. Це те, що вбереже вам життя після мобілізації", — додає "Дастер".

Євгена евакуювали до лікарні Дніпра. Там ампутували кінцівку. Боєць змирився з тим, що доведеться жити без ноги, але не був готовий до реакції цивільних. Образа перетворилася на активний громадський рух. Євген почав організовувати акції, аби привернути увагу цивільних до взаємодії з військовими.

Євген радить людям бути уважними до того, що відбувається довкола, адже пораненим військовим може знадобитися допомога. Ветеран активно публікує інформацію про акції, які організовував у Чернігові та Луцьку, в Instagram. Обіцяє об'їздити усі регіони України, аби навчити цивільних взаємодіяти з військовими.

Читайте також: Як волонтери з центру "Атлант" допомагають воїнам на фронті та в тилу

Прямий ефір