День військ, зв'язку та кібербезпеки ЗСУ та напад Росії на Грузію — 8 серпня в історії 

Зустрічаємо четвер, 8 серпня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії". 

Цього дня, 1962 року, в Німеччині запатентували першу у світі автоматичну мийку для автомобілів. Ідея належала підприємцям Гепхарду Вайгелю та Йогану Сульцбергеру. Мийна система складалася з двох щиток, які оберталися, і автомата, що приймав монети для оплати.  Головною складністю було приготування мийного засобу. Спершу мили сумішшю води та тирси, потім води й пробкового борошна. Відмити це було значно проблематичніше, ніж бруд. Однак німецькі винахідники не розгубилися. Щітки зробили м'якшими й почали використовувати мильні розчини.  Простота та швидкість автоматичного миття дозволила послузі стати популярною серед автовласників.

8 серпня 1966 року у Китаї оголосили про початок культурної революції. Політична кампанія, ініційована лідером Комуністичної партії країни Мао Цзедуном, була спрямована на позбавлення старої культури, дискредитацію і знищення політичної опозиції, а також встановлення режиму його одноосібної влади. Культурна революція обернулася хвилею насильства, кровопролиття та руйнуванням культурних пам'яток. Вона тривала 10 років і завершилася тільки зі смертю її ініціатора Мао Цзедуна. Офіційна кількість постраждалих достеменно невідома, але орієнтовно це 100 мільйонів осіб, сотні тисяч з яких загинули.

Проти ночі 8 серпня 2008 року Росія вторглася до Грузії. Російська авіація нещадно бомбила 9 з 12 регіонів країни, порти та стратегічні об'єкти. Активне протистояння тривало 5 днів. 12 серпня Росія підписала угоду про припинення вогню за посередництва ЄС, але продовжувала бомбардування країни. Сотні мирних жителів і військовослужбовців були вбиті та поранені, тисячі людей вимушено покинули свої домівки. Грузія втратила контроль над Абхазією і Південною Осетією. Вже за два тижні Кремль визнав так звану незалежність цих двох регіонів.

Сьогодні в Україні відзначають День військ, зв'язку та кібербезпеки ЗСУ. Історія вітчизняних військових зв'язківців бере початок від 1917 року, коли в Українському генеральному військовому штабі створили відділ зв'язку.  У війнах якісний та стабільний зв'язок між підрозділами — це запорука вдалого виконання бойових завдань, а отже, і перемоги. Військові зв'язківці також мають справу з веденням кібервійни, а IT-фахівці, які входять до цього виду військ, завдають ударів російським пропагандистським онлайн-ресурсам та захищають від атак українську мережу.

20 років тому в експлуатацію ввели другий енергоблок Хмельницької АЕС. Щороку атомна електростанція генерує майже 15 мільярдів кіловатів електроенергії. У квітні цього року, за американською технологією, було розпочате будівництво нових енергоблоків. Це будуть найдосконаліші реактори, що працюють нині у світі. Крім того, після розбудови Хмельницька АЕС стане найбільшою атомною електростанцією в Європі.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір