Український суперфуд: науковці пояснили, як та для чого вживати шовковицю

Шовковиця. Скриншот: kanaldim.tv

Користь цієї ягоди підтверджена багатьма дослідженнями. Завдяки високому вмісту поживних речовин вона додає сил та зміцнює здоров'я. Мова про шовковицю. Ми можемо вважати її українським суперфудом, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Шовковиця відома своєю багатовіковою історією використання в народній та традиційній медицині багатьох країн світу. Вона була надійною помічницею цілителів Китаю і Тибету ще понад 3 000 років тому. В Україну потрапила у 18 столітті.

"Її використовували широко, саме як джерело для годування шовковичного шовкопряда. Потім уже дослідники почали досліджувати користь ягоди. Зрештою встановили, що плоди багаті на вітаміни, мінерали й містяться цінні біологічно активні речовини", — пояснила доцентка кафедри фармацевтичної та біологічної хімії КМУ Ірина Гуртовенко.

Протягом останніх десятиліть селекціонери вивели понад 400 сортів шовковиці. Плоди відрізняються розміром, кольором та поживною цінністю. Соковиті темні плоди шовковиці містять 80% води та 43 кілокалорій на 100 грамів ягід.

"Крім того, там містяться клітковина, білок. Серед ягід шовковиця вважається однією із найцінніших за вмістом білка. Жиру та міститься близько півтора відсотка на 100 грамів, що є досить високим показником", — додає науковиця.

Та найбільша цінність шовковиці антоціани — природні антиоксиданти, які нейтралізують вільні радикали. радикали — речовини, що утворюються внаслідок окислення та можуть викликати захворювання, зокрема, онкологічні. Цінні біологічно активні речовини позитивно впливають на роботу імунної системи, шлунково-кишкового тракту та здоров'я серця і судин. Крім ягід корисне також і листя шовковиці.

Листочки шовковиці містять речовину, яка впливає на обмін тиронази — ферменту, що бере участь у синтезі мелатоніну. Тому шовковицю використовують для виробництва косметичних засобів та лікування захворювання шкіри. Скільки ж потрібно з'їдати шовковиці, щоб отримати користь для організму?

"Наприклад, особам, які регулюють вміст цукру, добова доза становить близько 80 грамів. Якщо немає таких обмежень, то це може й 200 грамів шовковиці на день", — пояснює Ірина Гуртовенко. 

Дослідження свідчать плоди шовковиці знижують рівень холестерину, а отже, зменшують ризик виникнення атеросклерозу та зміцнюють імунітет. Зазвичай соковиті ягоди вживають у свіжому вигляді, а також заморожують або сушать.

"При сушінні вже там змінюється склад і там же буде близько 70% вуглеводів. Залишиться високий вміст білка. Там міститься клітковина, яка дуже корисно для шлунково-кишкового тракту. Вона нормалізує роботу кишківника і може навіть застосовуватися як легкий проносний засіб. Звісно, це ще й регуляція роботи серцево-судинної системи", — резюмувала Ірина Гуртовенко. 

Шовковиця родить з червня по серпень. Плоди бувають білі, чорні та рожеві. Варто пам'ятати, що стиглі соковиті ягоди містять багато цукрів, тому споживати їх слід розумно. Тоді літня ягода принесе користь вашому організму.

Читайте також: 5 вітамінів, яких потребує ваша шкіра

Прямий ефір