День народження Ніла Армстронга, Великий терор та поява відзнаки "За оборону України" — 5 серпня в історії

Зустрічаємо понеділок, 5 серпня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

Цього дня 1899 року на Сумщині народився письменник, мовознавець, дослідник української мови Борис Антоненко-Давидович. Його активна проукраїнська позиція не давала спокою радянській владі, тому більшість творів автора були вилучені та заборонені, а сам він кілька разів арештований. Уперше у табір він потрапив у 1935 році за відмову зросійщувати словники української мови. Загалом у виправних таборах він провів 12 років. Антоненко Давидович написав понад два десятки книжок. Одна з найвідоміших збірок "Смерть. Сибірські новели".

131 рік виповнюється рік від дня народження зірки німого кіно Віри Холодної. Найвідоміший її екранний образ — оголена з містичної любовної драми "Пісня переможної любові". Фільм отримав захоплені відгуки, а Холодна — звання Королеви екрана. Амплуа акторки — жінка, яка страждає. Віра Холодна була популярною у Європі, Америці та навіть Японії.

Цього дня 1930 року народився американський астронавт Ніл Армстронг. Першу ліцензію пілота курсанта уродженець містечка Вапаконета отримав раніше, ніж закінчив школу. В липні 1969 року став першою людиною, котра ступила на поверхню Місяця.

"Один маленький крок для людини, але гігантський стрибок для всього людства", — вимовив тоді командир космічного корабля "Аполлон-11" Ніл Армстронг.

5 серпня 1937 року розпочався Великий терор. Масштабну кампанію масових репресій ініціювало керівництво СРСР з метою винищення культурної, політичної та наукової еліти України. Історики констатують, що за період Великого терору, а це 15 місяців і 10 днів, були засуджені 198 918 осіб, з яких майже дві третини до розстрілу. Жертвами сталінських репресій стали, зокрема, театральний діяч Лесь Курбас, драматург Микола Куліш, поет Микола Зеров, письменник Валер'ян Підмогильний. Їх розстріляли на півночі Російської республіки Карелія в урочищі Сандармох.

Два роки тому запровадили нову відзнаку "За оборону України". Відповідний указ підписав президент Володимир Зеленський. Нагородою на якій зображений герб України на тлі чотирьох схрещених мечів, відзначають військових та цивільних, котрі зробили вагомий внесок у зміцнення оборони країни під час широкомасштабного вторгнення Росії.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір