У Києві відбулась міжнародна конференція про захист культурної спадщини під час війни

Конференція у Києві. Фото: mcip.gov.ua

Протягом двох з половиною років російські окупанти прицільно знищують українську культуру, історичні пам'ятки, символи нашої ідентичності. За даними ЮНЕСКО, за цей час було знищено або пошкоджено 375 об'єктів культурної спадщини. Щоб сформувати план розв'язання проблеми, у Києві відбулася Міжнародна конференція "Захист культурної спадщини та протидія культурному стиранню у збройному конфлікті: нові виклики та досвід України". Про те, як вона проходила, розповідається у "Ранку Вдома". 

"Ми допомагаємо на макрорівні — в аналізі ушкоджень і в якомога швидшому реагуванні після руйнувань. Це нам дає загальні цифри про ушкодження, втрати, а також потреби України. Великою проблемою залишається планування і приватизація. Ми не завжди знаємо, як визначити пріоритети. Це важливо насамперед з точки зору фінансування не тільки на короткострокову перспективу, а також у межах десятків років. Інша проблема в тому, що все це відбувається під час війни, тому ми маємо певні цифри, але вони не остаточні і, на жаль, тільки зростатимуть", — каже голова бюро ЮНЕСКО в Україні К'яра Децці Бардескі.

Ще однією проблемою у галузі охорони пам'яток стала низька ефективність чинного законодавства, спрямованого на захист культурної спадщини. Українські і міжнародні закони створювалися в мирний час і не проходили перевірку реальною повномасштабною війною. Щоб обговорити цю та інші проблеми, сформувати план їх вирішення, а також поділитись досвідом України, Кримський інститут стратегічних досліджень спільно з Міністерством культури та інформаційної політики України влаштували міжнародну конференцію. 

Конференція у Києві. Фото: mcip.gov.ua

"Той масштаб руйнувань, який ми наразі фіксуємо у сфері культурної спадщини і культурних цінностей, є наймасштабнішим після Другої світової війни. Саме тому ми об'єднали наші зусилля та досвід, щоб знайти якісь нові інструменти й механізми для захисту культурної спадщини. Адже вона є надзвичайно важливою не тільки з точки зору історії культури, а й з точки зору формування ідентичності", — розповідає менеджерка проєктів Кримського інституту стратегічних досліджень Ельміра Аблялімова.

Конференцію під назвою "Захист культурної спадщини та протидія культурному стиранню у збройному конфлікті: нові виклики та досвід України" присвятили 70-річчю Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту. 

Ростислав Карандєєв. Фото: mcip.gov.ua

"Предметом форуму стали чітко окреслені завдання, які стоять перед Україною, щодо імплементації Гаазької конвенції і двох протоколів, підписаних Україною в додаток до неї, що особливо актуальні у період війни. Ця конвенція і пов'язані з нею документи передбачають формування такого національного міжнародного законодавства і саме такого устрою світового, який би запобіг руйнуванню культурної спадщини внаслідок воєнних конфліктів. Це якраз те, що сьогодні нас турбує", — коментує в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Через російську агресію наразі в Україні немає безпечних місць для культурних цінностей, тож організатори та учасники конференції планують наступну зустріч і продовжують працювати у напрямку збереження культурної спадщини України. 

Читайте також: ЮНЕСКО створило в Україні Офіс підтримки відновлення — головні цілі та функції

Прямий ефір