Режисер "Будинку "Слово" Тарас Томенко пояснив, чому незадовлений результатами прокату фільму

Тарас Томенко. Скриншот: kanaldim.tv

За перші три тижні прокату стрічка "Будинок "Слово": Нескінчений роман" зібрала майже 13 млн гривень. Її подивилося близько 83 000 глядачів, однак у програмі "КіноХаб" телеканалу "Дім" режисер Тарас Томенко зізнався, що незадоволений цим результатом.

"Будинок "Слово": Нескінчений роман" розповідає про один з найбільших злочинів радянської влади — знищення мистецького руху, що виник у 20-30-ті роки в Харкові. В будинку "Слово" тоді жили найвизначніші митці української культури: літератори, художники, режисери. Навмисно зібрану в одному місці інтелігенцію протягом кількох років репресували, розстрілювали та змушували працювати на радянську систему. Прем'єра стрічки відбулась 9 травня 2024 року. 

Одним з головних героїв кінострічки є письменник Микола Хвильовий — ідейний натхненник мистецького гасла "Геть від Москви!", один з найвідоміших представників "Розстріляного відродження". Після старту сталінського терору він наклав на себе руки 13 травня, тож вихід фільму на широкі екрани вирішили приурочити до цієї трагічної дати.

Кадр із фільму "Будинок "Слово": Нескінчений роман"

"Я дуже не задоволений (результатом прокату, — ред.), хоча вважаю, що це рекордні показники для українського кіно в цей час. Але якщо просто подивитися на кількість глядачів — 83 тисячі — це населення одного маленького містечка в Україні, а хотілося б, щоб це подивилися і міста-мільйонники", — каже режисер Тарас Томенко.

На основі своїх досліджень історій письменників того часу спочатку Тарас Томенко створив документальну стрічку "Будинок "Слово", яка вийшла у 2017 році. А вже потім випустив художній фільм "Будинок "Слово": Нескінчений роман". Документальний можна офіційно переглянути на YouTube.

Повна версія інтерв'ю: Фільм "Будинок "Слово": інтерв'ю з режисером Тарасом Томенком та виконавцем головної ролі Дмитром Олійником

Прямий ефір