Перші кольорові знімки Місяця та день народження Джоан Роулінг — 31 липня в історії

Зустрічаємо середу, 31 липня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

31 липня 1837 року розпочалося будівництво головного корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Автором проєкту одного з найпрестижніших вишів України став відомий архітектор італійського походження Вікентій Беретті. Будівля була зведена у стилі класицизму. Її головна особливість — яскравий червоний колір фасаду. Чому був обраний саме червоний, достеменно невідомо. Існує безліч версій. Одна з них стверджує, що корпус мав бути коричневим, але фарбу змішали неправильно, тому будівля і почервоніла. 

Одній із найвідоміших письменниць світу Джоан Роулінг виповнюєтья 59. Передусім уродженка англійського міста Єйт відома як авторка серії романів про Гаррі Поттера. Історію про юного чарівника Роулінг вигадала у потягу. Щоправда, у видавництві першої книжки "Гаррі Поттер і філософський камінь" письменниці відмовили понад 10 агентств. Коли роман таки вийшов, популярність була шаленою. Згодом авторка написала продовження, й історію про юного мага успішно екранізували. Роулінг — одна з найбагатших і найвпливовіших жінок Великої Британії. 

Цього дня 1964 року вперше вдалося отримати масштабні кольорові знімки Місяця. Це зробили за допомогою безпілотного космічного корабля "Рейнджер-7". Загалом було зроблено понад 4000 фотографій, а все задля того, щоб з'ясувати стан місячної поверхні для можливої посадки космічного корабля. 

36 років тому розпочався рок-фестиваль "Рок-поп-шоу'88". Його провели у Бердянську Запорізької області. Ажіотаж був шалений. Всі квитки були розпродані. За вісім днів рок-фестивалю, який, власне, став найтривалішим в історії країни, на сцену вийшли близько 30 колективів і провели 18 концертів. 

Рік тому Росія вчинила чергову атаку на Кривий Ріг. Перша ракета влучила в житлову багатоповерхівку — було зруйновано секцію з четвертого по дев'ятий поверх. Друга ракета поцілила в навчальний заклад. Внаслідок російської атаки загинуло шестеро людей, серед яких — мама з дитиною. Понад 80 осіб дістали поранень.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір