Відкриття пам'ятника Богдану Хмельницькому та день народження Деніела Редкліффа — 23 липня в історії

Зустрічаємо вівторок, 23 липня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

23 липня 1888 року в Києві на Софійській площі відкрили пам'ятник українському гетьману Богдану Хмельницькому. Встановленню монумента передував важкий шлях не в один рік. Найбільшими перепонами стали нестача грошей на реалізацію масштабного проєкту, дискусії щодо місця і навіть питання, у який бік повернути хвіст гетьманського коня. Нині пам'ятник Богдану Хмельницькому — не лише один із трьох найдавніших, встановлених у столиці, а й один із її символів. 

Цьогоріч 22 липня Греція святкує 50-ту річницю відновлення демократії. Цього дня 1974 року відбулося падіння військової диктатури в країні — так званого режиму "чорних полковників". До влади прийшов громадянський уряд. Вже наприкінці року в країні відбувся загальнонаціональний референдум з питань державного устрою. Більшість населення країни висловилися за республіканську форму правління. 

Британському актору Деніелу Редкліффу виповнюється 35 років. В 10-річному віці хлопець дебютував у кіно в телефільмі каналу BBC "Девід Коперфілд", а два роки потому став всесвітньо відомим актором. На екрани вийшла культова фентезійна стрічка "Гаррі Поттер і філософський камінь", в якій Редкліфф зіграв роль юного чарівника. Його відібрали з понад 1000 претендентів. Успіх фільму перевершив усі очікування. 

Рік тому Росія вкотре атакувала Одесу. Одна з ракет влучила в Спасо-Преображенський кафедральний собор — найбільший православний храм міста та об'єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Внаслідок атаки було пошкоджено внутрішнє оздоблення та ікони, повністю знищені службові приміщення нижньої частини собору. Наразі тривають роботи з відновлення Спасо-Преображенського кафедрального собору.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір