Унікальні гобелени, виготовлені за 100 років: в Українському домі відкрили виставку українського арттекстилю

Проєкт "МАТЕРІЯ MATTERS. Український арттекстиль". Фото: mcip.gov.ua

В Українському домі презентували проєкт "МАТЕРІЯ MATTERS. Український арттекстиль". Виставка демонструє практики українських митців за 100 років — від традиційного гобелена до експериментальних робіт із використанням текстильних матеріалів. В експозиції — понад 120 художніх творів близько 60 авторів, інформує "Дім" з посиланням на пресслужбу Міністерства культури та інформаційної політики України.

Проєкт "МАТЕРІЯ MATTERS. Український арттекстиль" знайомить із творчим досвідом бойчукістів, шістдесятників, а також сучасних митців. На виставці представлені твори художників, які працювали з текстилем у публічному просторі; роботи, що розвивали лінію українського стилю в інтер'єрі та костюмі; текстильні практики, присвячені актуальним темам сьогодення. Окремо експонуватимуться вишивки репресованих українців, виконані в таборах і колоніях ГУЛАГу.

Виробництво текстилю належить до найдавніших ремесел у світі й водночас — до найменш досліджених у контексті історії мистецтва. 

Рушієм змін стали авангардні течії ХХ століття, які розхитували усталені традиції виготовлення текстилю. Митці, захоплені новаторськими сенсами, творили актуальне мистецтво, і текстильні практики, попри своє первинне утилітарне підґрунтя, ставали реакцією як на глобальні пошуки нових художніх засобів, так і на соціальні виклики часу, в який зароджувалися й побутували.

У часи незалежної України арттекстиль став провідником глобальних контекстів, що стосуються проблем постколоніальної епохи: пам'яті, колективних травм, політичного протистояння, екології, гендерних питань. Чимало митців почали працювати з текстилем уже під час російсько-української війни. 

Виставка триватиме до 1 вересня 2024 року.

Читайте також:

Прямий ефір