Відгриз лапу, аби не потрапити в російський полон — історія пса-героя Васі, який ніс службу в морській піхоті

Пес Вася. Скриншот: kanaldim.tv

Не стало пса-героя на прізвисько Вася, який разом зі своїм господарем вірно ніс службу в морській піхоті. Шість років тому військовий Роман підібрав на вулиці пораненого та самотнього собаку. Відтоді він став справжнім членом родини. Одного разу пес потрапив у небезпеку і, аби не потрапити до росіян, відгриз собі лапу. Детальніше його історію розповідається у сюжеті "Ранку Вдома". 

Майже шість років тому Васі поталанило знайти люблячу родину і справжнього господаря. Пораненого та самотнього пса підібрав на вулиці військовослужбовець, морський піхотинець Роман. 

"Він прибився до чоловіка на вулиці. Підбіг з мотузком на шиї. Як потім ми зрозуміли, його колишній господар хотів його повісити, а він, видше за все, вирвався з зашморгу. Від цієї мотузки у нього була поранена шия. Ми все полікували", — розповідає дружина Романа, Анастасія.

Спочатку Роман хотів знайти Васі новий дім, адже чоловік служив за контрактом і не уявляв, як дбатиме про нього. Проте дуже швидко вони прив'язались один до одного, і чотирилапий став улюбленцем родини. Кремезний та серйозний на вигляд, пес породи кане-корсо виявився дуже ніжним, люблячим та вірним другом. 

2014 року Роман вступив до третього окремого батальйону морської піхоти. Без господаря пес відмовлявся їсти, тож Роман вирішив забрати друга із собою. Разом вони захищали країну на Луганському напрямку. Чотирилапий побратим попереджав про обстріли та знаходив міни, але одного разу сталася біда — Вася заплутався у колючому дроті біля ворожих позицій.

"Так він там просидів близько чотирьох днів. Було ризиковано за ним іти. Наші хлопці полетіли коптером подивитися. Готували спецоперацію з його визволення, але якраз у ту ніч, коли вони мали за ним іти, Васі вдалося вирватися", — каже Анастасія.

Вася відгриз собі лапу і таким чином врятувався. З позиції пораненого пса виносили побратими.

Після цього Вася залишив службу і повернувся додому, де про нього піклувалася Анастасія. Аби покращити життя друга, жінка шукала можливості протезування. Перший протез для собаки виготовили у Болгарії, але він виявився незручним. Згодом відгукнулись польські ветеринари, яким вдалося зробити неможливе. Після того, як рана зажила, поляки виготовили протез і навчили Васю на ньому ходити. 

Втім, через пережите здоров'я тварини почало погіршуватись, давалися взнаки проблеми з суглобами, а пізніше виявили вади серця. Медикаменти та щотижневі поїздки до ветеринарної клініки підтримували життя улюбленця. Вася боровся за нього до останнього. 

Смерть Васі — це біль та велика втрата не лише для його господарів, а й для побратимів, яким він неодноразово рятував життя. Пес-герой Вася продовжить жити у серці кожного, хто був з ним знайомий

Читайте також: Служба в НГУ, контузія та ампутація — історія розвідника з Хмельниччини

Прямий ефір