Співати, щоб відчути душу: переселенці з України створили хор у Бельгії

Український хор у Брюсселі. Фото: promoteukraine.org

Майже два роки у Брюсселі діє хор, створений вимушеними переселенцями з України, які опинилися у Бельгії. Керує хором Лілія Депо із Рівного. В Україні вона навчала дітей співу, а зараз працює з дорослими. Про те, як з'явилася ідея створити хор та яку місію, окрім культурної, він виконує, йдеться у сюжеті "Ранку Вдома". 

Український хор у Брюсселі досить молодий — він сформувався навесні 2022 року. Усі його учасники — вимушені переселенці, які переїхали до Бельгії після початку повномасштабного вторгнення росіян. Серед вокалістів переважно жінки, зокрема пенсіонерки. Спочатку співали лише для себе.

Керує хором Лілія Депо. У Рівному, звідки вона приїхала, працювала у музичному коледжі — навчала дітей співу. Зараз у Брюсселі працює з дорослими. 

"Єдине, чим, як мені здавалося на той момент, я можу об'єднати людей — це піснею. Оскільки я професійна музикантка, мені захотілося зібрати біля себе людей і заспівати наших українських пісень, щоб відчути свою душу", — каже вона.

Український хор у Брюсселі. Фото: promoteukraine.org

Більшість учасників хору — непрофесійні співаки, тому разом із керівницею вони спершу вивчали музичну грамоту, співали, вивчали ноти і ставили голоси. Це дало результати — їх помітили та почали запрошувати на різні заходи, що проходять у Брюсселі. Співали жінки з України у посольстві Молдови та навіть у найбільшій залі Європарламенту. Крім того, український хор брав участь у святкуванні "Днів Європи", коли найбільші європейські інституції відкривають двері для всіх відвідувачів. На цьому заході хор давав 30-хвилинний концерт.

Нещодавно хор виступив на фестивалі в Культурному центрі BOZAR. Туди запросили найкращі хорові колективи Бельгії. Українці заспівали три пісні — французькою, англійською і нідерландською мовами — а після цього виконали українські композиції. 

Репертуар складається переважно з українських народних пісень — сумних та веселих. Зараз співають будь-які, проте в перший час могли співати тільки сумні. Учасники хору зустрічаються раз на тиждень, але якщо готуються до чергового виступу, тоді двічі, а то й тричі.

Читайте також: Виставка мистецтва, майстерклас із писанкарства та концерт українського хору: як у Брюсселі минули "Дні Європи"

Прямий ефір