Втратив зір, заново вчився ходити та говорити — історія 28-річного військового

Олександр Роменський. Скриншот: kanaldim.tv

28-річний Олександр Роменський розпочав військову службу у вересні 2022 року. Воїн позивним "Артист" брав участь у запеклих боях на Херсонщині та під Бахмутом, де й отримав важкі контузії. Після цього він майже втратив зір і вчився заново ходити. Йому досі складно розмовляти, та впоратися з проблемою воїну допомагає спів. Більше про його історію розповідається у сюжеті "Ранку Вдома". 

Сьогодні Олександр Роменський співає на камеру, а ще рік тому навіть не міг говорити. Після важких контузій військовий майже втратив зір і вчився заново ходити. Розмовляти йому досі складно, та побороти заїкання воїнові допомагає спів. 

Олександр народився у Києві, закінчив 32-у гімназію. З дитинства обожнював спорт, займався стрибками на батуті. Коли вступив до Національного університету фізичного виховання та спорту, полюбив тайський бокс, згодом — змішані єдиноборства, бої без правил. Ще чоловік почав викладати у школі для дітей, які навчаються за програмою інклюзивної освіти, та підпрацьовував моделлю у рекламах і масажистом.

Коли Росія розпочала повномасштабну війну, Олександр вивіз кохану до родичів у Вінницю, повернувся до столиці і став оббивати пороги військкоматів. Там він повсякчас отримував відмови, але не здавався і продовжив пошуки способу долучитися до війська. Знайомий допоміг Олександру потрапити у спецпідрозділ і поїхати на бойове завдання під Херсон.

У вересні 2022 року Олександр розпочав службу у 57-й бригаді. Воїн на позивний "Артист" побував у запеклих боях на Херсонщині, де і отримав свої перші контузії.

"У мене почав падати зір, був порушений вестибулярний апарат. Психіка теж була порушена. Ми почали це лікувати, але ще не долікували, як довелося повернутися", — розповів він.

Разом із побратимами Олександр тримав оборону на Донеччині. У боях під Бахмутом вони потрапили під щільний обстріл "Градом". Тоді чоловікові пощастило вижити, але він отримав важкі контузії. Олександр майже втратив зір, не міг говорити та самостійно ходити. Тоді розпочався складний шлях реабілітації. 

Спершу лікувався він у Харкові, а згодом повернувся до столиці, де продовжив реабілітацію. Завдяки лікарям, підтримці батьків, коханої та найліпшого друга чоловік почав ходити. Із заїканням воїн бореться і досі. У цьому йому допомагає спів, який порадила мама. Олександр систематично тренується — співає просто в машині, адже там може повністю розслабитися. 

Відео зі своїми співами захисник викладав у соціальні мережі. На одне з них натрапив виконавець Сергій Лазановський, який запропонував разом записати пісню. Спершу Олександр засумнівався, але врешті-решт таки згодився. Спочатку записали пісню "Чорна хмара" — про боротьбу за незалежність. Згодом зняли кліп на неї. Попереду в Олександра не один день реабілітації, тож він не здається, а надихає своїм прикладом побратимів, мріє співати, і звісно, про якнайшвидшу перемогу. 

Читайте також: Парамедикиня, яка пройшла полон вагітною, влаштовує курс реабілітації для жінок: інтерв'ю з Мар'яною Мамоновою

Прямий ефір