15 років Одеському кінофестивалю: інтерв'ю з гендиректоркою ОМКФ Анною Мачух

Анна Мачух. Фото: facebook.com/odesaiff

З 12 по 20 липня у Києві проходить XV Одеський міжнародний кінофестиваль. Основні локації, де можна подивитися фестивальні фільми — Будинок кіно та кінотеатр "Оскар" в ТРЦ Gulliver. На церемонії відкриття традиційно вручили й першу нагороду фестивалю — почесного "Золотого Дюка" за внесок у розвиток світового кінематографа. Його отримав 76-річний британський кінорежисер, письменник і композитор Майк Фіггіс. Він знаний своїми експериментами з кіно і звуком, додаючи елементи живого театру та опери.

У програмі "Ранок Вдома" генеральна директорка Одеського міжнародного кінофестивалю Анна Мачух розповіла про вибір місця проведення, цікавинки та особливості програми.

Ведуча — Ольга Фанагей-Баранова.

— Розкажіть, чому місце проведення Одеського кінофестивалю цього року обрали саме Київ? 

— Звісно, нам би дуже хотілося повернутися в рідну Одесу, але з безпекових причин… Ми всі розуміємо, що Одеса є більш небезпечною, ніж Київ. Хоча, як показує практика, Київ також не є найзахищенішим містом. Але ми прийняли рішення, що цьогоріч ще покажемо Одеський міжнародний кінофестиваль саме в Києві. 

— Того року фестиваль відбувався в Чернівцях. Чому вирішили, що в Києві буде краще? 

— По-перше, з точки зору логістики. Одеський міжнародний кінофестиваль є досить таки масштабним і до нас приїжджають багато міжнародних гостей. З точки зору логістики Київ є найбільш зручним, незважаючи на те, що Чернівці знаходяться біля кордону. 

— Що стане родзинкою цьогорічного фестивалю?

— Цьогоріч нам 15 років! Це вже потужна дата, і ми вирішили продовжити традицію, започатковану 2021 року, — Національний конкурс робити головним. Тобто українське кіно стало найголовнішим на Одеському кінофестивалі. Цьогоріч ми вирішили зануритися в історію українського кіно часів незалежності і зробити ретроспективу найкращих фільмів, які вже здобули визнання на міжнародній арені, які заслужено були відзначені глядачами в кінотеатрах, але більшість із яких, на жаль, неможливо ще десь переглянути. Наші глядачі зможуть передивитися улюблені фільми на великому екрані на наших фестивальних локаціях: у Будинку кіно та в кінотеатрі "Оскар" в ТРЦ Gulliver.

— Розкажіть про цікавинки програми фестивалю цього року.

— Програма дуже велика — 92 фільми за дев'ять днів перегляду. У кожній програмі є свої особливості, свої зірки. На деякі фільмі, зокрема з Гала-прем'єри, вже зовсім немає квитків. Минулого року ми її не показували, а цьогоріч повернули. Це ті фільми, які вийдуть в український прокат пізніше, а у наших глядачів є унікальна можливість подивитися їх зараз. Наприклад, "Види милосердя" Йорґоса Лантімоса, "Народ проти Космо" Летиції Дош, "Граф Монте-Крісто" Матьє Делапорта й Александра де Ла Пательєра. 

Також наші глядачі побачать український фільм жахів "Конотопська відьма". Думаю, це буде найочікуваніша серед гала-прем'єр. 

Багато фільмів у програмі "Фестиваль фестивалів" — це ті, які вже отримали відзнаки на потужних міжнародних фестивалях, але яких не буде у прокаті в Україні.

Дуже раді повернути дитячу програму і сподіваємося, що наступного року у матимемо можливість показувати українські дитячі фільми, тому що насправді таких в Україні знімають дуже мало. Цьогоріч ми маємо можливість показати "Ерік Кам'яне Серце" естонського режисера Ільмара Рааґа.

Кадр із фільму "Ерік Кам'яне Серце", реж. Ільмар Рааґ

Документальні фільми — це тенденція останніх років. Дуже багато їх знімають і в Україні — зрозуміло, з яких причин. У міжнародному полі документальні фільми просто вийшли на перший план: переможець Берлінале позаминулого року — документальний фільм; в Каннах, де майже ніколи не було документальних фільмів, почали показувати документальні фільми в конкурсній програмі. У березні ми проводили в Києві Doc Kyiv Fest — фестиваль саме документального глядацького кіно. Ми продовжили цю гарну традицію і зробили кілька документальних програм: Документальні гіти, Документальна ретроспектива, Doc Kyiv Fest представляє.

— Розкажіть про секцію для професіоналів кіноіндустрії. Як, на вашу думку, такі заходи впливають на розвиток вітчизняного кіноринку і кіномистецтва? 

— Секція кіноіндустрії у нас дуже насичена, маємо три програми: Film Industry Office, Кіноринок і програма в партнерстві з Літньою кіношколою. Буде складно вирішити, куди йти, тому що всюди цікаво. 

Film Industry Office проходитиме в Будинку кіно. У цій програмі ми хочемо традиційно підняти найважливіші наразі для індустрії теми, актуальні теми, які стосуються розвитку потенціалу нашої індустрії. Ми всі розраховуємо, що після нашої перемоги в Україну приїде багато західних кінематографістів знімати свої фільми у нас. До цього ми маємо готуватися вже зараз. 

Найважливіше питання наразі — спротив російській пропаганді, тому що ми бачимо її вплив на міжнародній арені. Кіно є важливим елементом культурної дипломатії. Ми зібрали спікерів із дружніх країн, які також потерпають від російської пропаганди: Молдова, Польща, Естонія.

Звісно, у нас буде кілька секцій, присвячених розвитку талантів. Говоритимемо про акторську професію, про кастинги і про штучний інтелект. Наш постер, до речі, зроблений штучним інтелектом. Думаю, що в майбутньому буде дуже багато фільмів, створених за допомогою ШІ. На мою думку, боятися немає чого, тому що ми маємо адаптуватися. ШІ — це допоміжний інструмент.

Церемонія відкриття XV Одеського міжнародного кінофестивалю. Фото: facebook.com/odesaiff

Читайте такожЗірка "Володаря перснів" Вігго Мортенсен відвідав кінофестиваль "Миколайчук OPEN" у Чернівцях

Прямий ефір