Втрачене покоління та примари війни: читаємо антивоєнну прозу Ремарка "На Заході без змін"

Кадр з серіалу "На Західному фронті без змін" на Netflix

В рекомендаціях оглядача "Ранку Вдома" Дмитра Слівного всесвітньовідомий і, на жаль, дуже актуальний для нашого часу, роман "На Західному фронті без змін" Еріха Марії Ремарка. Часто його можна зустріти зі скороченою назвою — "На Заході без змін". Книга вважається одним з найпотужніших антивоєнних творів XX століття. 

В центрі сюжету молодий німецький солдат Пауль Боймер, який переживає жахи Першої світової війни. Через очі читач бачить реалії війни, що розвіює романтичні ідеали героїзму та патріотизму. Брудні окопи Першої світової, де без зупинки тривають артилерійські обстріли, де солдати втрачають друзів та переживають серйозний стрес. Всі ці сцени війни описані настільки просто, але при цьому неймовірно виразно та жахливо. 

Однією з головних тем роману є втрата покоління. Молоді чоловіки, які мали б стати майбутнім нації, гинуть або повертаються додому психічно зруйнованими. У Першу світову Ремарк й сам потрапив на фронт. Не з чуток знає про всі жахи, описані в романі. Саме тому автор вважається видатним представником втраченого покоління. 

"Наприкінці 2022 року я потрапив до військового шпиталю в Києві. Разом з ведучими "Ранку Вдома" ми привезли книги для бійців. Один чоловік з Харкова, доволі зрілий, як з'ясувалось, доброволець з перших днів війни, спитав, а чи немає у нас книги "На Західному фронті без змін"? Адже почав читати роман ще до початку повномасштабного вторгнення і не встиг дочитати. А дуже хотілося б дізнатися, як там у них склалося далі. Його колега по палаті крикнув з іншого кута: "Нічим хорошим". Не буду, спойлерити, але додам, що роман "На Західному фронті без змін" залишає беззаперечне враження на читача", — резюмував Дмитро Слівний. 

За словами оглядача, Ремарк нагадує нам про необхідність пам'ятати уроки минулого, щоб уникнути повторення таких трагедій у майбутньому. 

Читайте також: Потрібні кожному: книга "Броньований розум" надасть інструменти для максимальної стресостійкості

Прямий ефір