Як українським біженцям шукати житло у Польщі — безплатні варіанти

Українці у Польщі. Скриншот: kanaldim.tv

З 1 липня у Польщі скасували програму допомоги українським біженцям "40+". Відтепер приватні власники не отримуватимуть компенсацію за розміщення українців із тимчасовим захистом. Де тепер шукати житло в цій країні, інформує "Дім" з посиланням на ukrainianinpoland.pl.

Програма передбачала компенсацію у 40 злотих на день (близько 400 грн) за розміщення та харчування людей, які отримали прихисток у Польщі. Така сума оплачувалася за кожного біженця, включаючи дітей.

В уряді повідомили, що останнім часом кількість заявників на компенсацію за програмою "40+" постійно зменшувалася. Тим часом у центрах колективного розміщення вільних місць стало більше.

Тепер біженцям пропонують звертатися до місцевої влади (воєводські управління), яка зможе розміщувати людей у колективних центрах. На це держава виділятиме кошти.

Проживання у колективних центрах від місцевої влади буде безплатним перші 120 днів. Вразливі категорії зможуть не платити й далі, інші біженці вноситимуть до 60 злотих на день (приблизно 600 грн). З виплат неповнолітнім (800 злотих на місяць) треба буде сплачувати по 15 злотих на день.

Також житло можна шукати через оголошення на офіційних урядових ресурсах. Польський уряд створив кілька порталів для допомоги українцям, де можна знайти інформацію про доступне житло. Один з таких — Pomagam Ukrainie, де публікують пропозиції тимчасового житла, контактна інформація місцевих адміністрацій та корисна інформація.

У Польщі продовжують працювати центри прийому та пункти допомоги українцям. Допомагають знайти безплатне житло українцям і різні благодійні організації та фонди.

Знайти пропозиції безплатного житла можна у соцмережах, наприклад, у групах у Facebook. Наприклад:

Чимало варіантів розміщення пропонують невеликі готелі чи пансіонати. Зазвичай такі заклади отримують підтримку від міжнародних організацій, тому в оголошеннях зазначається, що проживання не обмежується 120 днями й не залежить від програми "40+".

Читайте також: Українцям у Польщі по-новому присвоюватимуть PESEL — подробиці 

Прямий ефір