Чи можна оформити допомогу переселенцям тільки на дітей — пояснення юристів 

Гроші. Фото: gettyimages.com

Чи можна оформити допомогу ВПО тільки на дітей, якщо дорослі члени родини не відповідають критеріям, встановленим для продовження виплат? Відповідь на це питання дали фахівці правозахисної організації "Юридичний порадник для ВПО", інформує "Дім".

Йдеться про щомісячну державну допомогу на проживання у розмірі:

  • 3000 грн — особам з інвалідністю та дітям;
  • 2000 грн — для інших категорій переселенців.

Порядком надання допомоги на проживання сформульовано вимоги для продовження виплат на ще один 6-місячний період. Передбачено критерії, за дотримання сукупності яких сім'я може отримати продовження виплат:

  • відповідність "майновим" критеріям;
  • період переміщення (повторного переміщення) після 1 січня 2022 року;
  • сукупний дохід на одного отримувача в такій сім'ї протягом тримісячного періоду, за який враховуються доходи на момент продовження виплати допомоги, не перевищує 9444 грн.;
  • відповідність вимогам, встановленим для сім’ї.

Тобто, аби ті члени родини, які є отримувачами допомоги, могли продовжувати отримувати виплати, критеріям повинна відповідати вся сім'я, незалежно від того чи належать окремі особи до числа ВПО чи ні.

Діти розглядаються лише в складі сім'ї. Водночас виняток — діти-сироти або діти позбавлені батьківського піклування, діти з інвалідністю, а також з важкими захворюваннями, яким не встановлено інвалідність, діти, які прибули без супроводу законного представника.

За словами правозахисників, помилково вважати, якщо ви відповідаєте всім критеріям, окрім одного (наприклад, дохід), то можете отримувати допомогу. Відповідати потрібно всім критеріям без винятку. Якщо хоча б один не дотримано, вся родина втрачає право на виплати.

Сім'я може отримувати виплати без урахування доходу батька, який з ними не проживає. Відповідно до Порядку надання допомоги на проживання ВПО, до складу родини уповноваженої особи не включається особа, яка разом не проживає із отримувачем та не пов'язана з ним спільним побутом, що підтверджено документально, або перебуває за кордоном/зникла безвісти/депортована за межі України.

Читайте також:

Прямий ефір