Посадовці пропонують контролювати результати навчання аспірантів: заступник міністра освіти розповів деталі про ЄВІ 

Фото ілюстративне: kpi.kharkov.ua

У 2024 році Міністерство освіти та науки України запровадить спеціальні державні іспити для перевірки знань всіх аспірантів, які вступили під час повномасштабного вторгнення. Про мету перевірки, а також про умови вступу на аспірантуру у "Ранку Вдома" дізнаємося від заступника міністра освіти й науки України Михайла Вінницького.

Ведуча — Ольга Фанагей-Баранова.

Скажіть, будь ласка, чим зумовлена потреба провести спеціальні державні іспити?

— Це не спеціальні державні іспити. В нас вже третій рік існує єдиний вступний іспит, який проходять всі охочі вступити в магістратуру. Цього року він вперше застосовується також до аспірантури. Насправді мова йде про те, щоб забезпечити певний рівень вступника з іноземної мови та загальних навчальних компетентностей, які необхідні для продовження навчання вже після бакалаврату.

Цей іспит базується на американській моделі, яка необхідна для продовження навчання після завершення повної вищої освіти на рівні бакалавра. Цього року він вперше застосований для аспірантів. Але насправді це апробовано достатньо давно для інших рівнів вищої освіти в Україні.

Кого саме будуть перевіряти?

— Всі вступники, які бажають вступити на постбакалаврські студії, майте на увазі це рівень магістра або рівень доктора філософії, складають цей іспит. Якщо мова йде про магістра, то вони складають єдині вступні фахові випробування. Якщо йдеться про аспірантуру, то кожен заклад вищої освіти після того, як є допуск через ЄВІ, проводить власні вступні випробування. Ці вступні випробування базуються на спеціальності, іноземною мовою, презентація  дослідницьких намірів.

Цього року, як ви знаєте, в нас була величезна кількість людей, які захотіли використати якраз ці рівні вищої освіти не за призначенням, скажімо так. Це створило певний ажіотаж. Міністерство освіти все-таки за своїм покликанням має дбати про якість освіти й, відповідно, про якість знань і вступника, і випускника. Відповідно, є встановлені певні загальнодержавні іспити для того, щоб здобувати освіту після бакалаврату.

Розкажіть, будь ласка, про спеціальний державний іспит для аспірантів, які вступали у вищі навчальні заклади під час повномасштабного вторгнення у 2022 році. 

— Відповідна постанова розглядатиметься на рівні Кабінету Міністрів. Йдеться про запровадження так званого єдиного державного заліку, який проходить кожен аспірант після завершення другого року навчання.

Це буде додано до індивідуальних планів аспірантів. Відповідно мова йде про іспит, який складається з української та іноземної мов. Треба розуміти, що коли ми говоримо про аспірантуру, то це найвищий рівень здобуття освіти, який існує в країні. Це наші майбутні викладачі, науковці, дослідники.

Очевидно, вони повинні вміти висловлюватися як державною мовою, так й англійською. Адже багато наукової літератури у світі видається англійською мовою. Відповідно, наші науковці, викладачі, науково-технічні працівники мають вміти й читати, і сприймати, і презентувати, і писати іноземною мовою для того, щоби ввійти у світовий науковий простір. Ми до цього прагнемо.

Коли складатимуть ці іспити? Хто буде в комісії? Як це відбуватиметься?

— Єдиний державний залік проводитиметься за тією самою схемою, яка використовується для зовнішнього незалежного оцінювання. Ми знаємо, що вже багато років ЗНО в Україні працює. Відповідно, йдеться не про не комісію, а про загальнодержавне тестування, яке проводитиметься у жовтні-листопаді 2024 року для вступників 2022 року. Ці іспити складатимуть після завершення другого року навчання в аспірантурі. Якраз цей період, який називається "освітня складова освітньо-наукової програми".

Також цікаві гості "Ранку Вдома":

Прямий ефір