Заснування Парижа та день народження "залізного генерала" — 8 липня в історії

Зустрічаємо понеділок, 8 липня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

52 рік до нашої ери — загальноприйнята дата заснування Парижа. Вперше столиця Франції згадується в Записках про Галльську війну Гая Юлія Цезаря. Давньоримський полководець назвав її Лютецією та повідомив, що місто розташоване на острові на річці Сена. У середні віки Париж був найбільшим містом Європи.

Він — перший лауреат Прітцекерівської премії — це архітектурний аналог Нобеля, а також засновник інтернаціонального стилю в американській архітектурі. Найвідоміші його проєкти — Вільямс Тауер в Г'юстоні, Ліпстік-білдінг на Мангеттені, нью-йоркський хмарочос Сігрем-білдінг. 8 липня 1906 року народився американський архітектор Філіп Джонсон.

86 років виповнюється від дня народження відомого українського сценариста, режисера театру й кіно Леся Танюка. Його творчий доробок — понад 50 вистав та більш як 600 публікацій на теми культури, політики й мистецтва. Лесь Танюк — один зі сценаристів української стрічки "Голод 33". Це перший художній фільм, який підняв тему геноциду українського народу 1932-33 років.

8 липня відзначає день народження колишній головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний. Він здобув кілька вищих освіт і пройшов усі етапи військової служби. Авторитетне американське видання Politico назвало Валерія Лужного "залізним генералом". У травні 2024 року за Лужного призначили послом України у Великій Британії.

Цього дня відбулось незаконне проникнення до Букінгемського палацу. Правопорушником виявився 33-річний Майкл Рейган. За його словами, після посиденьок в одному з лондонських пабів він виліз на стіну палацу. Через водостічну трубу він потрапив до покоїв королеви Єлизавети II просто з цікавості. Цей епізод згодом показали в серіалі "Корона".

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір