На дні Каховського водосховища знайшли мотику, якою обробляли землю 7-5 тисяч років тому

Мотика V-III тис. до н. е. Фото: facebook.com/n.z.hortica

Біля урочища Сагайдачне у лівобережній частині Дніпровського району Запоріжжя, на дні колишнього Каховського водосховища знайшли мотику, якою обробляли землю у V-III тис. до н. е. Знаряддя зроблене з рогу оленя, повідомляє "Дім" з посиланням на пресслужбу Національного заповідника "Хортиця".

Знайдена мотика — це знаряддя довжиною 20 см, зроблене з рогу оленя. З боку в ньому просвердлено рівний акуратний отвір для дерев'яного держака. Гострий робочий край мотики спочатку був обтесаний, а потім добре відшліфований та загладжений у процесі використання. Дослідники вважають, що перед обробкою ріг розпарювали або виварювали, щоб зробити його більш пластичним.

"Саме такими мотиками обробляли свої невеликі лани мешканці наших земель у V−III тис. до н. е., тобто 7-5 тис. років тому. Це були носії так званої середньостогівської археологічної культури — люди, які, можливо, першими в Європі приручили коня для їзди верхи, першими насипали в наших степах кургани та користувалися мідними виробами", — йдеться у повідомленні.

Це не перші настільки давні знахідки у цьому районі. У 1928 році археолог Аркадій Добровольський виявив неподалік фрагменти гостродонних горщиків, ліплених із глини з домішкою товченої мушлі. А на окремих уламках було чітко видно насіння культурних рослин — пшениці, гороху, ячменю, проса.

Читайте також: Наслідки знищення Каховської ГЕС: юрист розповів про вплив на цивільне життя та міжнародне правосуддя

Прямий ефір