В Україні зміняться стандарти тактичної медицини

Надання медичної допомоги. Фото: armyinform.com.ua

У Міністерстві оборони працюють над покращенням стандартів і програм підготовки медичного персоналу. Передусім йдеться про тактичну медицину — у МОУ готують наказ про обсяги надання домедичної допомоги, повідомляє "Дім" з посиланням на АрміяІнформ.

"На цей наказ нашаровуються наступні елементи: це забезпечення — те, що має бути в аптечках, те, що має бути в наплічниках; індивідуальні стандарти підготовки — ми будемо робити типові програми навчання. І це все має бути імплементовано в навчальних центрах, у військових частинах, коли йдеться про підготовку військовослужбовців", — розповіла директорка Департаменту охорони здоров'я Міноборони Оксана Сухорукова.

Йдеться і про обсяги надання медичної допомоги на догоспітальному етапі — медичні пункти і медичні роти військової частини, етапи евакуації. 

Враховуються і передові хірургічні підрозділи та стабілізаційні пункти: в якому об'ємі вони мають надавати військовослужбовцям допомогу у разі захворювання, травмування або поранення, які лікарі там мають бути і яке оснащення, яким чином здійснюється евакуація.

Також міністерство займається покращенням госпітального етапу допомоги бійцям — уже запущений пілотний проєкт з реабілітації військовослужбовця. Всі правила розробляються на основі стандартів НАТО, але з урахуванням викликів сучасної війни і нашого досвіду.

Читайте також: "Укрзалізниця" розширює перелік поїздів з пріоритетним бронюванням для військових

Прямий ефір