Очищує організм від токсинів, зміцнює кістки та сприяє схудненню: чим корисна спаржа

Спаржа. Фото: unsplash.com

Спаржа — надзвичайно популярний овоч серед прихильників здорового харчування. Але чи справді спаржа така корисна, і чим саме? Цей овоч містить у собі багато вітамінів та мінералів, які допомагають підтримувати здоров'я серця, нирок та кишківника, покращують стан волосся та шкіри. Більше про нього розповідається у сюжеті "Ранку Вдома".

Цей дивовижний овоч — яскравий представник родини спаржевих. Він швидко засвоюється в організмі та має багато переваг для здоров'я. 

"Це один із компонентів здорової моделі харчування. Будь-який овоч, включаючи спаржу, це комбінація низької калорійності, високого вмісту харчових волокон, мікроелементів і вітамінів. Усе це є в спаржі", — каже лікар-дієтолог, консультант Центру громадського здоров'я МОЗ України Олег Швець.

В їжу вживають молоді зелені пагони, які вважаються делікатесом. Хоча з лікувальною метою використовують і корені. 

Спаржу також називають аспарагусом. Вона містить величезну кількість поживних речовин, вітаміни А, С та вітаміни групи В, а також мінерали: кальцій, фосфор, калій, мідь, магній, залізо, цинк. Мікронутрієнти допомагають підтримувати здоров'я серця, нирок та кишківника, покращують стан волосся та шкіри. 

Яскравий овоч має чудові смакові якості. Вперше його почали вирощувати в Греції понад 2500 років тому. В Стародавньому Римі теж полюбляли смакувати спаржею. Існує чимало варіантів приготування паростків. Аспарагус тушкують, смажать, маринують, готують на парі та заморожують. Стебла чудово поєднуються з соусами та іншими овочами. Зі спаржею виходять неперевершеними супи та салати. 

Вчені провели дослідження і довели, що спаржа очищує організм від шлаків і токсинів, а також зміцнює кістки та сприяє схудненню. Клітковина, що міститься в спаржі, допомагає відчувати насиченість протягом тривалого часу. 

Аспарагус називають королівським продуктом. Найбільш поширеними є біла, зелена та фіолетова спаржі. На відміну від білої, зелена містить хлорофіл, який забезпечує наші тканини киснем, а також сапоніни — органічні сполуки, що покращують репродуктивне здоров'я. Білий овоч довгий час вважали їжею для аристократів та готували в найкращих закладах Європи. Фіолетовий аспарагус багатий на антоціани — ефективні антиоксиданти, які захищають наші клітини від пошкоджень.

Читайте також: Живий музей зникаючих українських порід корів: "Велесова ферма" на Чернігівщині пережила окупацію та продовжує підтримувати місцевих

Прямий ефір