У Міністерстві охорони здоров'я України взялися за права пацієнтів — подробиці 

Права пацієнта. Фото: pinterest.com

Пацієнти мусять знати свої права. Під таким гаслом в Україні прагнуть розвивати інститут "Представників пацієнта". У Міністерстві охорони здоров’я України зазначили, що це фундамент для якісної, доступної та безоплатної медичної допомоги. Пілотний проєкт триватиме протягом березня та квітня 2024 року,  інформує "Дім".

Представники інституту — це спеціалісти, які успішно пройшли тренінгове навчання і будуть залучені для роз’яснення пацієнтам у медзакладах, які послуги вони можуть отримати безоплатно.

Ці фахівці також реагуватимуть на випадки порушення прав пацієнтів, фіксуватимуть відгуки та спостереження за процесами надання допомоги у медзакладі.

"Кожна копійка з бюджету, виділена на Програму медичних гарантій, має перетворитися на доступну і безоплатну медпослугу", – наголосила голова Національної служби здоров’я Наталія Гусак.

Проте, не всі пацієнти медзакладів знають про безоплатні послуги й тому не вимагають їх. Це треба змінити. 

До проєкту залучені п’ять закладів у двох регіонах України. Зокрема, у Києві представники пацієнта з’являться в Національному інституті раку, Київській обласній клінічній лікарні та в Київському міському пологовому будинку №6.

У Львові — у Першому територіальному медичному обʼєднанні та у Львівському обласному клінічному перинатальному центрі.

Читайте також: Про захист права на життя українців з рідкісними хворобами говоримо зі співголовою громадської спілки "Орфанні захворювання України" Олександровою 

Прямий ефір