Відпочинок ми викреслили після чемпіонату світу, — Жан Беленюк про підготовку до Олімпійських ігор у Парижі 

Жан Беленюк. Скриншот: kanaldim.tv

Українські борці традиційно є олімпійськими фаворитами. Це стосується як вільної боротьби, так і греко-римського стилю. Ліцензія на Олімпійські ігри в Парижі зараз є реальністю для видатного чемпіона Жана Беленюка і метою для інших борців збірної з греко-римської боротьби. На шляху до столиці Франції важливий кожен турнір, кожен день і усі тренування. Про олімпійську підготовку Жана Беленюка розповідається у програмі "Коло спорту" на телеканалі "Дім".

Поетапно і навіть покроково, але впевнено та з розумінням викликів і відповідальності збірна України з греко-римської боротьби — у колі завдань олімпійського сезону, які є складними і обов'язковими до виконання. Головний тренер команди Володимир Шацьких визначає їх максимально чітко, згадуючи про важливий здобуток і нюанси підготовки. 

"У нас поки що є одна ліцензія — Жан Беленюк завоював її. Нам доведеться його відокремити і окремо готувати до Олімпійських ігор. Всіх інших готуємо до відбіркових змагань, ліцензійних турнірів", — каже головний тренер збірної України з греко-римської боротьби  Володимир Шацьких.

Особиста та особлива програма передолімпійських місяців для олімпійського чемпіона — тренування Жана Беленюка різноманітні й багатозадачні, але він залюбки займається разом з командою. Це не лише можливість для якісних спарингів з висококласними суперниками, а й атмосфера, що допомагає бути у прекрасному фізичному та емоційному тонусі Беленюку та його колегам-борцям. Професійне почуття гумору тут у нагоді, навіть коли йдеться про серйозне. 

"Відпочинок ми викреслили після чемпіонату світу. У мене ще буде попередній старт — чемпіонат Європи через місяць. Будемо випробовувати свої сили там. Будемо багато працювати, це я точно знаю. На це і налаштовуюсь", — коментує олімпійський чемпіон з греко-римської боротьби жан Беленюк.

Головний тренер і лідер збірної — не лише визнані майстри своєї справи, а й сповнені гордості та поваги до виду боротьби, який творив історію українського спорту і продовжує його розвивати. 

"Я хочу нагадати, що першим чемпіоном літніх Олімпійських ігор часів незалежної України, був В'ячеслав Олійник. Греко-римська боротьба. Тому в нас традиційно єдиноборства сильні. Українці — сильна нація і технічно, і фізично. Показують велику майстерність на весь світ", — додав Беленюк.

Парвіз Насібов — срібний призер попередніх Ігор, один із борців збірної, якому доведеться завойовувати право виступати влітку у Франції. Попереду — ті самі етапи і турніри, що є відбірними і ліцензійними. 

"Шлях є один і він дуже важкий. Я його у 2020 році вже проходив, тому мені відомо, як його пройти знову. Зроблю все можливе, щоб гідно представляти нашу державу на ліцензійних турнірах та на Олімпійських іграх в Парижі", — каже Парвіз Насібов.

У збірній України з греко-римської боротьби велика і здорова внутрішня конкуренція. Тренери не дарма залучають до занять борців різного віку, рівня досвіду престижних змагань. Суперництво — елемент зростання, а надто коли йдеться про шанси та мрії. 

"У тебе може бути три шанси відібратися на Олімпійські ігри — чемпіонат світу і два ліцензійних турніри. Чемпіонат світу вже пройшов, на один ліцензійний турнір їде інший спортсмен. А на цей я буду пробувати відібратися. Це була мрія дитинства. Зараз, коли ти вже відчуваєш, що можеш, то це вже просто мета, до якої ти йдеш", — пояснив борець, майстер спорту міжнародного класу Володимир Яковлєв.

Прагнення — загальновідома основа мотивації. Цього українським борцям аж ніяк не бракує. Мають мету, бачать ціль. Спочатку пробують, а потім впевнено долають відстань до бажаного, щоб ніхто не мав сумнівів — українці завжди здатні на більше.

Більше з "Кола спорту":

Прямий ефір