Один із "ангелів Тайри" Володимир Татаренко розповів про полон та повернення до життя  

Володимир Татаренко. Скриншот: kanaldim.tv

Володимир Татаренко двічі за життя зустрічав війну. 2014 року, коли Росія розпочала агресію проти України, та 2022 року, коли відбулось повномасштабне вторгнення росіян. Обидва рази — у рідному Маріуполі. Захисники та захисниці знають його як "ангела Тайри". Як він пережив полон та чим займається після звільнення, дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

До команди легендарної парамедикині Юлії "Тайри" Паєвської Володимир Татаренко приєднався ще на початку АТО. 

"Відчувалася напруга з 2014 року. В перший же день подався до військкомату. Тоді вже були авіаудари в Маріуполі. Перші тижні ми займалися обороною та допомогою шпиталям, які обслуговували цивільних", — пригадав волонтер.

Вранці Володимир возив гуманітарну допомогу. Після обіду рятував поранених військових та цивільних, доставляв їх до медиків. Коли росіяни знищили лікарні, возив поранених на "Азовсталь". Там він став свідком багатьох смертей. 

"Це була перша сходинка до пекла. Там був шпиталь. В основному займалися військовими. Було багато поранених. Шпиталь був повністю забитий, навіть не було як пройти", — додав Володимир Татаренко. 

Володимир Татаренко згадує, що росіяни знищували й дорослих, і дітей. Цілили прямісінько у житлові будинки. Обстрілювали як з землі, так і з неба та моря. Залучали практично всі види зброї. 

"Ми на собі відчули наслідки серйозні. Ворог залучав біологічну та хімічну зброю. Все, крім ядерної. Жахлива картинка була у Маріуполі. Місто, де я народився та виріс, знищували на моїх очах. Трупи валялися на дорогах. Саме страшне, коли привозили мертвих дітей", — зізнався "ангел Тайри".

У шпиталі "Азовсталі" не залишилося медикаментів, розповідає Володимир. Не було чим лікувати поранених, не вистачало навіть води. Чоловік виходив із заводу останнім. Потрапив у полон до колонії в Оленівці. Там зустрів так званих колаборантів з "ДНР". 

"Барак, який розраховував максимум на 150 осіб, був переповнений. Нас там було шість сотень. Спали на підлогах, їжі не було. Те, що нам давали, складно назвати харчами", — додає волонтер.

Окупанти тримали Володимира Татаренка в Оленівці до 3 жовтня, потім етапували до в'язниці Саратовської області. 

"Це ГУЛАГ, це концтабір для українців. Постійне побиття, електрошокер, всіх катували", — резюмував Володимир Татаренко.

Останні тортури чоловік ледве пережив. Окупанти використовували все, аби зламати волю людини. Росіяни знущалися з українців задля задоволення, каже військовополонений. Знущання з Володимира та інших українських військовополонених відбувалися постійно. Росіяни погрожували, що наступного дня поведуть на розстріл.

Згодом прізвище Татаренка опинилось у списку на обмін. Волонтер перебував у полоні п'ять місяців. Він вижив і повернувся до України. Наразі працює над тим, щоб експонати про війну в Маріуполі та на "Азовсталі" виставили в музеї, аби якомога більше людей дізнались про звірства росіян. 

Читайте також: Отримав біонічний протез руки та повернувся до побратимів на фронт — історія бійця з позивним "Моряк"

Прямий ефір