4 фільми від українських режисерів або про Україну увійшли до програми міжнародного кінофестивалю в Ґетеборзі

Міжнародний кінофестиваль у Ґетеборзі. Фото: facebook.com/gbgfilmfestival

З 26 січня до 4 лютого 2024 року у Швеції відбудеться 47-й міжнародний кінофестиваль у Ґетеборзі. У його програмі опинилося чотири українські фільми. Про це йдеться на сайті фестивалю, передає "Дім".

  • "Ти мене любиш?" режисерки Тоні Ноябрьової — міжнародний конкурс

Це історія дорослішання, яка розгортається напередодні падіння СРСР. За сюжетом, 17-річна Кіра стає свідком розлучення батьків, розпаду однієї країни та народження іншої. Стрічка представляла Україну в конкурсній програмі Берлінського міжнародного кінофестивалю у 2023 році.

  • "Дім за склом" режисера Тараса Дроня — програма Voyage

Стрічка розповідає історію архітекторки Вікторії, життя якої кардинально змінюється, коли її донька зникає зі своїм хлопцем, звинуваченим у торгівлі наркотиками. Вікторія починає розслідування і намагається довести невинуватість доньки, щоб зберегти свою бездоганну репутацію та не втратити важливий проєкт.

  • "Фото на пам'ять" режисерки Ольги Черних — програма Voyage

Виробництвом стрічки займалися Україна, Франція та Німеччина. Це кіноесе про довгий шлях однієї родини крізь війну, про пошуки способів пережити втрати, яких зазнали три покоління жінок у сім'ї режисерки: вона сама, її мати та бабуся, яка досі перебуває в окупації.

Стрічка відкривала Міжнародний фестиваль документального кіно в Амстердамі (IDFA), уперше в історії заходу фільмом-відкриттям був саме український проєкт.

  • "Фотофобія" Івана Остроховського та Павола Пекарчика — програма Voyage

Стрічка розповідає про 12-річного Нікі, який з родиною живе на станції харківського метро, щоб сховатися від війни. Саме тому для сім'ї Нікі денне світло — синонім смертельної небезпеки, і хлопчику не дозволяють виходити назовні. Фільм висували на "Оскар" від Словаччини у категорії "Найкращий міжнародний фільм".

Також у рамках фестивалю Ґетеборзі відбудеться показ картини про Євгена Ґудзя (вокаліст і засновник американського гурту Gogol Bordello, актор і діджей) — Scream of My Blood: A Gogol Bordello Story, який мав українську прем'єру на Одеському кінофестивалі у Чернівцях.

Читайте також: Катрін Денев озвучила французькою збірку Любові Якимчук "Абрикоси Донбасу"

Прямий ефір