На Закарпатті знайшли найдавніші знаряддя праці в Європі — їм 1,4 мільйона років

Кам'яне знаряддя з археологічної пам'ятки Королево. Фото: Roman Garba/Nature

Ще у 1980-х роках у закарпатському селищі Кролеві знайшли примітивні камʼяні знаряддя праці. На той час їх ніхто не зміг датувати. Лише зараз, через 44 роки, завдяки новітнім технологіям вченим вдалося визначити вік артефактів — 1,4 мільйона років. Це найдавніші докази існування людини в Європі. Тепер вони можуть слугувати свідченням того, що перші люди у Європі проживали в Україні. Про це пише "Бабель", передає телеканал "Дім".

Результати дослідження підтверджують, що ці представники виду Homo erectus (людина прямоходяча) прийшли в Європу зі сходу і згодом поширилися на захід. Співавтор дослідження та археолог з Чеської академії наук у Празі Роман Гарба наголосив, що досі не було переконливих доказів міграції пращурів людини зі сходу на захід, але тепер вони з'явилися.

Геохронологиня з Університету Лазурного берега в Ніцці Веронік Мішель зауважила, що доісторичні пам'ятки, які підтверджують присутність предків людини в Європі понад 800 тисяч років тому — надзвичайно рідкісні. Досі найдавнішими точно датованими свідченнями існування гомінідів у Європі були копалини та кам'яні знаряддя праці, знайдені в Іспанії та Франції. Їхній вік — від 1,1 до 1,2 мільйона років.

Читайте також: Військовий виготовляє дерев'яні ложки на передовій. Гроші віддає на ЗСУ

Прямий ефір