Режисера "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова реабілітували 

Сергій Параджанов у липні 1988 року. Фото: Юрій Мечитов

"Я — вірменин, який народився у Тбілісі й сидів у російській в'язниці за український націоналізм", — казав про себе режисер, композитор та художник Сергій Параджанов. Через 100 років від дня народження видатного митця Національна комісія з реабілітації за поданням Українського інституту національної пам'яті реабілітувала кінорежисера. Про це повідомив голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович у Facebook, передає "Дім"

"Маємо дійсно історичну новину — Сергія Параджанова реабілітовано! Пів століття пройшло з часу судилища над ним, але тепер і в юридичному плані справедливість торжествує. Приємно писати про це у столітній ювілей з дня народження ключового автора українського поетичного кіно", — написав Дробович.

На підтримку розгляду справи виступали Офіс президента України та українські правозахисники, зокрема Українська Гельсінська спілка з прав людини. Однак ключову роль зіграли Роман Подкура та його колеги з Національної комісії з реабілітації.

Радянський, український та вірменський кінорежисер, сценарист, композитор Сергій Йосипович Параджанов народився 9 січня 1924 року у Тбілісі. Він є одним із представників хвилі українського поетичного кіно. Започаткував в українському образотворчому мистецтві жанр колажу, який створював на засадах концептуалізму, хоча за життя ці твори перебували в андеграунді, і на виставках з'явилися лише по смерті художника.

Параджанов відомий як режисер "Тіні забутих предків", заснованої на однойменній повісті Михайла Коцюбинського. Стрічка посідає перше місце у списку 100 найкращих українських фільмів. Народний артист УРСР (1990, посмертно). Політв'язень (1973-1977). У 1990 році отримав звання народного артиста УРСР (посмертно), а у 1991 році — Державну премію України ім. Т. Шевченка (посмертно).

Кадр із фільму "Тіні забутих предків", 1965

Читайте також: Видавництво надрукує власним коштом ще один наклад збірки загиблого на фронті поета Максима Кривцова: кошти від продажу передадуть родині 

Прямий ефір