Вадим Гутцайт прокоментував виключення російського олімпійського комітету з МОК

Вадим Гутцайт. Скриншот: t.me/minmolodsport

В індійському місті Мумбаї у середині жовтня — час відповідальної роботи Міжнародного олімпійського комітету. Багато важливих рішень, що вплинуть на олімпійський рух та світовий спорт, як уже вплинуло рішення, спрямоване на захист непорушної Олімпійської хартії. МОК цілком суворо і адекватно відповів на чергове брутальне порушення із боку країни-терористки — тим, хто зазіхнув на право України бути суверенною олімпійською нації, цивілізований світ не сприятиме. Про те, як МОК викреслює Росію з міжнародного олімпійського руху, розповів президент НОК України та міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт у коментарі програмі "Коло спорту" на каналі "Дім".

5 жовтня Олімпійський комітет Росії прийняв до свого складу олімпійські комітети окупованих територій України. Міжнародний олімпійський комітет заявив, що це порушення Олімпійської хартії, оскільки це також порушує територіальну цілісність НОК України, визнану МОК. Зрештою, виконавчий комітет МОК ухвалив рішення про призупинення членства ОКР.

"З початку війни ми працювали, щоб російських і білоруських спортсменів не було на міжнародних змаганнях взагалі. Під будь-яким прапором. Зараз вони порушили олімпійські принципи і взагалі розуміння того, як може відбуватися олімпійський рух у світі. Це неприпустимо. На тому тижні я був присутній на Асамблеї Європейських олімпійських комітетів і там зазначав про цей випадок", — прокоментував президент НОК України та міністр молоді та спорту.

Вадим Гутцайт відразу написав лист до президента Міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха і вже наступного мав з ним особисту зустріч.

"Відсторонення російського олімпійського комітету — це дуже важливе політичне рішення. Країна-агресор Російська Федерація і Олімпійський комітет Росії не можуть забирати нашу територію чи створювати Олімпійські ради на наших територіях. Це наша земля, це наша батьківщина. Це політичне рішення ще раз показує місце, де зараз знаходиться Росія. Російському олімпійському комітету не місце у міжнародному русі. Ми співпрацюємо зі Службою безпеки і підняли це питання разом. Вони зараз перевіряють всі дані. У нас нема ніяких даних щодо прізвищ тих, хто це організовує, але нам не байдуже, тому що це наша територія, наша земля", — додав Вадим Гутцайт.

Більше з "Кола спорту":

Прямий ефір