Грант "єРобота": як відновлюють хлібозавод на Київщині після російських обстрілів

Продукція заводу Chanta Mount. Скриншот: kanaldim.tv

До повномасштабної війни на заводі Chanta Mount на Київщині щомісяця випускали 400 тонн продукції: смачного хліба та круасанів. Торік у березні окупанти зруйнували половину заводу. Збитки склали понад 5 мільйонів євро. Відновитися самотужки було складно, тож компанія подала заявку на отримання державного гранту за програмою "єРобота". Деталі — у матеріалі "Ранку Вдома".

Духмяний, з ніжним м'якушем та рум'яною скоринкою. Саме такий хліб випікали на підприємстві Chanta Mount на Київщині. Також тут виготовляли круасани з різною начинкою на бельгійському вершковому маслі й без трансжирів. Загалом щомісяця до війни тут випускали 400 тонн продукції.

Все зупинилося, коли у березні 2022 року російські окупанти обстріляли територію хлібозаводу. Частина ворожих снарядів пробила покрівлю. Загорілося обладнання: труби, печі, комунікаційні мережі. Були пошкоджені лінії з виробництва круасанів та хліба.

Збитки склали понад п'ять мільйонів євро. В компанії зрозуміли, що самотужки відновитися не під силу і подали заявку на отримання державного гранту за програмою "єРобота". Отримали вісім мільйонів гривень, завдяки чому вдалося відновити лінію з виробництва круасанів протяжністю 71 метр. За добу тут народжується 70 000 кулінарних виробів. У замороженому вигляді їх продають торговельним мережам та кав'ярнями.

"Найголовніше — це якісна сировина. Над цим ми й працюємо. Ми дотримуємося технологічного процесу. Температура та режим теж мають значення", — розповідає керівниця проєкту лінії з виробництва круасанів Ірина Ненчин.

На черзі відновлення лінії з виробництва хліба. Гордість компанії — кодову піч з натурального каменю для випікання буханців, багетів та чіабати. Така піч — єдина в Україні. Вона завдовжки 25 метрів та складається з п'яти секцій, кожна з яких контролюється та корегується завдяки вбудованим технологіям.

"Саме завдяки натуральному каменю утворюється пориста структура виробів і хрустка скоринка. Особливо в чіабаті, багетах та хлібах", — пояснила заступниця директора з виробництва хлібозаводу Віра Самбурська.  

До повномасштабного вторгнення Росії на хлібозаводі працювало 140 людей, зараз — близько 40. Решта співробітників чекають на повне відновлення підприємства

Нині на хлібозаводі замінили покрівлю, металоконструкції та панелі. Аби запустити лінію з виробництва хліба, необхідно облаштувати пакувальне відділення та побудувати приміщення для зберігання готової продукції. Для цього потрібно ще два мільйони євро. У компанії планують відновити потужності за грантові та власні кошти та навесні 2024 року випікати свій фірмовий хліб.

Також читайте: Підприємство продовжує розвивати ягідництво в Україні, попри завдані Росією збитки

Прямий ефір