Аксесуари вже у продажу: український цех Veteranka презентував бренд одягу від військових

Візитівка колекції Fire of Liberty. Скриншот: kanaldim.tv

Вишитий бісером лелека обіймає сукню своїми крилами. Цей образ став візитівкою колекції першого у світі бренду одягу від військових. Презентувати колекцію вже встигли в Українському культурному центрі в Парижі. Як українці створювали образи у стилі фентезі та які прикраси бренду Cubitus Dei вже можна придбати, знають журналісти програми "Ранок Вдома".

Бренд одягу Cubitus Dei заснувала ветеранка, парамедикиня Юлія "Куба" Сидорова та дизайнер-нацгвардієць Станіслав Бітус. На початку повномасштабної війни вони запустили цех Veteranka, який шиє жіночу військову форму. Пізніше майстерня стала майданчиком для творчих ідей. З коштами допоміг Український ветеранський фонд. Так військові розпочали розробку першої колекції.

"Юля запропонувала створити брендову колекцію. Я погодився. Вона малювала ескізи на фронті, я — в Києві. Коли "Куба" приїхала та показала ескізи, я здивувався. Адже наші ідеї були схожими", — розповідає співзасновник бренду Cubitus Dei, нацгвардієць Станіслав Бітус.

Команда конструкторів та кравців створювала колекцію Fire of Liberty під час блекаутів. Головним композиційним елементом кожного образу став вогонь.

"У колекції поєднуються кілька стилів. В основному — це авангард, класика, фентезі. Є трохи романтики та навіть гранжу", — провадить Станіслав Бітус.

Концепція бренду — це одяг, який є артоб'єктом. Кожна річ виражає сутність сучасної жінки, яка переживає війну, як учасниця війни.

Ідеї дизайнерів-військових стали справжнім викликом для конструкторів. Щоб зробити ідеальну форму плечей для сукні-жакета, довелося використати шматочки пластику. Замість натуральної шкіри використали котон зі спеціальним нанесенням. Ще одна цікавинка бренду — обморочування одягу шнурами.

"Я, наприклад, реально в жодного бренду такого не бачила. Це техніка, яку використовували для старовинних корсетів", — зізналася конструкторка бренду Cubitus Dei Ганна Суворкіна.

Загалом військові презентували 13 образів. Колекція має благодійну мету — зібрати кошти на потреби жінок, постраждалих від війни, а також програму реінтеграції військових у цивільне життя. Поки одяг готують до продажу, в соцмережах вже можна замовити брошки у формі золотого колосся.

"Золотий колосок — це декор піджака головного образу колекції. Ці брошки робили волонтери разом з вишивальницями. Це кропітка робота. Усі гроші з продажу спрямують на реабілітацію поранених захисниць", — резюмувала Ганна Суворкіна.

Долучитися до благодійної ініціативи можна на сторінці By VTRNK в Instagram. Золотий колосок оцінив модний фанат України — німецький дизайнер Френк Вільде. Він придбав брошку Kolos та сфотографувався у новому образі у ліфту. 

Також цікаво:

Прямий ефір