Український режисер Філіп Сотниченко отримав нагороду на кінофестивалі в Сараєво

Філіп Сотниченко. Фото: facebook.com/ukrainefilmagency

Український режисер Філіп Сотниченко отримав нагороду "Найкращий режисер" на кінофестивалі у Сараєво. Його повнометражний дебют "Ля Палісіада" взяв участь у міжнародному конкурсі ігрових повнометражних фільмів сараєвського фестивалю. Про це повідомляє "Дім" з посиланням на Держкіно.

"Ля Палісіада" знятий в жанрі "пострадянського нуару". Події фільму розгортаються в Україні в 1996 році, за кілька місяців до підписання протоколу №6 Європейської конвенції з прав людини — відмови від смертної кари. Фільм розповідає історію судового психіатра. Його спокійне і звичне життя змінюється після того, як він бере участь у заплутаній історії вбивства місцевого міліціонера. Під час роботи головний герой починає помічати беззаконність у системі правоохоронних органів та сумніватись в її правильності.

"Ля Палісіаду" вперше презентували на кіноринку Одеського міжнародного кінофестивалю у 2019 році. Там він отримав нагороду HeForShe, або ж Руху солідарності за гендерну рівність, від ООН. Знімання фільму проходили у Києві, на Закарпатті та у Бучанській виправній колонії протягом 2021 року.

Світова прем'єра картини відбулася взимку 2022 року на Роттердамському міжнародному кінофестивалі — стрічку показали в основному конкурсі фестивалю Tiger competition. Її відзначили призом Міжнародної федерації кінопреси. Українська прем'єра запланована на 11 січня 2024 року.

Читайте також: Українська режисерка Марина Врода отримала нагороду на кінофестивалі в Локарно

Прямий ефір