Системи ППО та літаки F-16  — історія створення зброї, яку союзники передали ЗСУ

Історія західної зброї. Скриншот: kanaldim.tv

З перших днів повномасштабного вторгнення Росії українці просили країни НАТО закрити небо над країною, щоб убезпечити цивільне населення від ракетних та авіаційних атак. Тоді союзники відмовили, але вже в наступні місяці вони таки наважилися дати ЗСУ перші комплекси протиповітряної оборони. Але яку історію має ця техніка? Чому знамениті Patriot вважалися провалом американських конструкторів? У чому переваги німецьких комплексів ППО і в яких непростих умовах "народилися" літаки F-16, яких так чекає Україна. Деталі — у матеріалі "Ранку Вдома".

Patriot

На початку 1960-х років в американців були лише статичні системи ППО. Але перспективи конфлікту за СРСР з масштабним застосуванням ракет потребували мобільності. Спершу Пентагон спробував поставити на колеса або гусениці наявні комплекси, але це було надто незручно та потребувало додаткового транспорту. Так з'явився військовий контракт на розробку сучасної мобільної системи ППО. Підрядником обрали компанію Raytheon, яка починала з виробництва холодильників. Згодом вона поступово перейшла на виробництво електроніки для радарів та іншого військового обладнання.

Саме Raytheon створила першу в історії систему наведення ракети на повітряну цілі. Цей контракт вимагав поєднання багатьох технологій, адже нова система мала перехоплювати як літаки, так і всі наявні типи ракет. 1976 року перші Patriot були готові. До комплексу входять як ракетні установки, так і радари з командним пунктом. Всі вони мобільні.

Перше бойове розгортання Patriot відбулося під час війни в Перській затоці у 1991 році з метою захистити Ізраїль та Саудівську Аравію від іракських балістичних ракет. 25 лютого одна з них влучила в американські казарми вбивши 28 солдатів. Тоді система Patriot не спрацювала через помилку програмного забезпечення.

Вже у 2003 році, під час другої компанії США в Іраку, Patriot збив британський винищувач "Торнадо", помилково вважаючи його антирадарною ракетою. Щобільше, з роками з'ясувалося, що статистика збиття ворожих ракет системою Patriot завищена. Тому у західній пресі їх почали називати одним з найбільших та найдорожчих провалів американського військово-промислового комплексу. Адже Patriot коштує понад мільярд доларів.

Розробники взяли всі ці інциденти до уваги і кілька разів модернізували Patriot. Хоча дехто з західних журналістів висловлював сумніви щодо того, чи будуть ці комплекси ефективними в Україні. Практика застосування довела, що вони наразі здатні збивати навіть гіперзвукові російські ракети "Кинджал" та балістичні "Іскандери".

IRIS-T SLM

Першим західним комплексом ППО, який отримала Україна, був німецький IRIS-T SLM. Він сучасніший за Patriot. На початку 1990-х років Німеччина, Греція, Італія, Норвегія, Швеція і Канада вирішили створити передову та універсальну систему протиповітряної оборони малої та середньої дальності для заміни старої зброї. Її основою стала новітня ракета IRIS-T, яку можна було вішати на літак, і заряджати в наземні пускові установки.

Цю зброю можна назвати розумною, адже її інфрачервона система наведення вміє відрізняти літаки й ракети від фальшивих цілей та перешкод. Ще IRIS-T може збивати навіть дрони на близьких відстанях. Бойове застосування комплексів з цими ракетами в Україні було першим в їхній історії та, згідно зі звітами Повітряних сил, IRIS-T збивала 100% цілей. При цьому одна ракета цього комплексу значно дешевша у порівнянні із Patriot. Втім, слід пам'ятати, що це два різних покоління військової техніки й обидва стануть в пригоді українським захисникам.

F-16

Літак F-16 з'явився у розпал "холодної війни" в умовах розбіжностей між американськими відомствами. На початку 1960-х років керівники Пентагону були впевнені, що близький повітряний бій стане неможливим. Натомість важкі літаки будуть обмінюватися далекобійними ракетами, навіть не бачачи одне одного.

Саме це призвело до розробки винищувача бомбардувальника F-16, який хотіли зробити універсальним літаком для армії та флоту. Однак він виявився надто складним та дорогим в експлуатації, тож навіть США не могли дозволити собі цілий повітряний флот з таких машин.

Водночас деякі впливові постаті в Пентагоні, як от полковник Джон Бойд, який сам літав на винищувачах у Кореї, наполягали, що маневрові літаки будуть потрібні завжди. Після низки внутрішньовідомчих інтриг Пентагон таки розмістив контракт на розробку легкого бюджетного винищувача. Його виграла компанія General Dynamics.

1974 року компанія General Dynamics надала військовим перший прототип F-16 для випробувань, які ледь не обернулися трагедією. Спершу літак просто ганяли по аеродрому, перевіряючи всі системи. Однак він раптом задер ніс і пронісся вперед. Пілоту довелося злітати, щоб просто не врізатися у паркан. Зрештою він посадив літак без проблем. Та в General Dynamics злякалися, що цей інцидент поставить на проєкті хрест, тож умовили військових не рахувати його за перший політ.

Офіційне повітряне хрещення літака провели пізніше. Обійшлося без несподіванок. Літак F-16 прийняли на озброєння 1976 як багатоцільову платформу, яку легко можна модифікувати, замінюючи озброєння для атак повітряних і наземних цілей.

За останні майже 50 років цей літак узяв участь у низці успішних операцій, зокрема на Близькому Сході, і став американським експортним хітом. Наразі він перебуває на озброєнні в 25 країнах. Саме завдяки своїй універсальності. Очікується, що Україна стане 26 країною у списку.

Також цікаво:

Прямий ефір