З дітьми поводяться, як з товаром: експерти розповідають про наслідки депортації неповнолітніх українців до Росії 

Депортовані з України діти. Скриншот: kanaldim.tv

Росіяни продовжують викрадати дітей в Україні. За офіційними даними, до Росії та Білорусі депортовано близько 20 тисяч неповнолітніх українців. Втім, експерти вказують на сотні тисяч. Неповнолітніх забирають у батьків, або з сиротинців. Росіяни тим часом охоче їх всиновлюють, бо за це платять чималі гроші. Як повернути додому депортованих дітей та чи покарають за цей злочин Росію та Білорусь, дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

Не лише Росія викрадає українських дітей. Білорусь теж причетна до депортації.

"Ті державні діячі Республіки Білорусь, які також були залучені до цього злочину, мають понести покарання. Зараз у нас уже є практично щиросердне зізнання очільника Білоруського Червоного Хреста, який заявляє про те, що вони також, по суті, депортували та примусово перемішували українських дітей і розміщували їх Республіці Білорусь", — пояснила уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар'я Герасимчук.

Сюжет з очільником Білоруського Червоного Хреста видалений з усіх ресурсів. Втім, відомо, що керівник організації Дмитро Шевцов неодноразово відвідував тимчасово окуповані території.

"Імовірність того, що може бути виданий наступний ордер на пана Лукашенка, дуже висока. Тим паче є прецедент, пов'язаний з Путіним. Тому з приводу Лукашенка ця історія теж можлива. Якщо ми подивимось уважно ордери, які видавалися до цього, там були питання, пов'язані з правами людини, з правом на мирний протест, але не воєнними злочинами. Там не було питань пов'язаних з правами дітей", — каже політолог Олексій Якубін.

Але Путін став першим. Разом з Львовою-Бєловою — уповноваженою президента РФ з прав дитини. Міжнародний кримінальний суд визнав їх винними у викраденні дітей. Втім, точної кількості викрадених українських дітей там не називають.

"Ми можемо передбачати, що російська влада викрала приблизно 200-300 тисяч українських дітей. Чому не можу назвати точну цифру? Тому що території досі окуповані, зв'язку з ними немає. Росіяни зараз озвучують цифру в 744 тисячі дітей, яких вони викрали, але вони називають це евакуацією", — провадить Дар'я Герасимчук.

Наймасовіший сценарій викрадення — це вивезення дітей на так зване оздоровлення.

"У нас є свідчення дітей, яких нам вдалося повернути з таких оздоровчих таборів. Це була тотальна індоктринація. Тобто вони моментально русифікують дітей. Тотальна заборона на все українське. Якщо дитина скаже: "Слава Україні!", то її можуть побити палицями, закрити в ізоляторі та морити голодом", — додала Дар'я Герасимчук. 

Легендарний дитячий табір "Артек" в Криму перетворилося на пункт утримання українських дітей. Після так званого оздоровлення українських дітей віддають на всиновлення росіянам. 

"Вони інтегрували Федеральний банк даних дітей сиріт, не тільки тих, яких батьки кинули, а й тих, кого забрали з сімей за рішенням окупаційних судів. Потім запрошують потенційних батьків, наприклад, десь з Єкатеринбурга. Дитину садять навпроти комп'ютера і росіяни вибирають українських дітей, як в супермаркеті", — розповів правозахисник Павло Лисянський.

Таке усиновлення вигідне. Українська дитина, яка начебто врятована від жахів війни, може принести прибуток.

"На кожну дитину вони можуть отримувати від 20 до 60 тисяч рублів на місяць. Якщо ми порівняємо всі одноразові та періодичні виплати, то на рік ця сім'я може отримати від пів мільйона до мільйона рублів", — резюмував Павло Лисянський.

Викрадення українських дітей триває. Росіянам це вигідно з політичної точки зору теж, бо для внутрішньої аудиторії вони "рятують українців". Тож кремлівський диктатор сидить у Москві й продовжує таким чином тиснути на Україну, викрадають дітей та вбиваючи їхніх батьків.

Путін навіть видав наказ, який дозволяє змінювати громадянство дітей, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Після цієї процедури повернути дитину додому важко.

Перша перепона — пошук. Зв'язку з окупованими територіями немає. Та навіть якщо дитину вдасться знайти, окупаційна влада не віддасть її, особливо якщо громадянство встигли змінити. Втім, часто діти самі знаходять своїх рідних в Україні.

"Один хлопчина, якого нам вдалося повернути, зміг зателефонувати бабусі лише через місяць. Сказав, що маму затримали на фільтрації. Він не знає, де вона. Його готують для виправлення в Російську Федерацію. Він зміг повідомити це за одну хвилину випросивши мобільний телефон у хлопчика в лікарні", — резюмувала уповноважена з прав дитини Дар'я Герасимчук.

Офіційно їх майже 20 тисяч. Примусово депортовані й в дитячих таборах або навіть у нових сім'ях. Повернути вдалося близько 400 українських дітей. Робота триває. Та вже зрозуміло, що крапку в цій справі має поставити Міжнародний кримінальний суд.

Читайте також: Як організація Helping To Leave вивозить з Росії депортованих українців: історія сім'ї з Ізюма

Прямий ефір