Мобільні шиномонтажі для ЗСУ: волонтер ініціював проєкт "З миру по шині"

Мобільний шиномонтаж для ЗСУ. Скриншот: kanaldim.tv

У мобільних шиномонтажах, які волонтер Ігор Шкільний відправляє на передову, можна знайти багатофункціональний верстат, компресор, вулканізатор та різні інструменти. Нещодавно волонтер передав на передову четвертий такий автомобіль. Окрім того, чоловік передає на фронт шини для різних автомобілів. Гроші на таку справу збирає у цікавий спосіб, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Багатофункціональний шиномонтажний верстат, який перевзуває колеса для військових машин, а ще компресор вулканізації та найрізноманітніші інструменти для ремонту техніки. Усе це вмістилося в автомобільному фургоні, який незабаром поїде на фронт.

"Це дуже дорогий автомобіль. Його нам передав благодійник з Данії, який залишився невідомий. Ми вже його укомплектували. Зробили розводку на електрику", —  зізнався засновник БФ "Зампотех" Ігор Шкільний.

Це вже четвертий мобільний шиномонтаж, який відправляє на передову волонтер Ігор Шкільний. Підприємець допомагає армії з 2014 року.

"Спочатку повномасштабного вторгнення я так і не повернувся до власної справи. Ми постійно волонтеримо. Багато їздимо на схід", — провадить Ігор Шкільний.

Інші мобільні шиномонтажі Ігор Шкільний передає військовим ремонтним підрозділам, які забезпечують роботу ЗСУ по всій лінії фронту. Окрім обладнання, бійцям критично не вистачає коліс.

Ігор Шкільний ініціював проєкт "Зі світу по шині", у рамках якого кожен може задонатити не нові, але робочі колеса на допомогу українській армії.

"Ми не всі шини беремо, нам не потрібні дорогі й тоненькі шини. Нам потрібні тільки шини до джипів, до швидких, до бусів. Ми беремо і два колеса. Найголовніше, щоб був правильний розмір і колесо було ціле. Навіть вживані, з дисками, підходять", — пояснив волонтер.

Найважче дістати колеса для броньованої техніки. Їх волонтер привозить з-за кордону.

"Я їх купую або на аукціонах, або вже в компаній, які викупили великі партії. Ми забираємо їх великими контейнерами. Це приблизно по 250-300 шин. Це небагато, але це в десять разів дешевше, аніж купувала б держава. В цьому і полягає наша робота. Ми економимо бюджети, нехай держава купує боєприпаси та ракети", — каже Ігор Шкільний.

Щоб зібрати кошти на шини до броньованої техніки, Ігор Шкільний організував виробництво декоративних предметів з відстріляних боєприпасів. Їх волонтеру надсилають військові.

"Це старі гільзи. Бувають снаряди, які виготовили ще у 1945 році. Вони дуже чітко працюють. Це бойові комплекти, які нам передають зі Сполучених Штатів Америки, з Англії. Це 105 калібр. Всі донати використовуємо на покупку специфічних запчастин та шин", — резюмував засновник БФ "Зампотех" Ігор Шкільний. 

Волонтеру вже вдалося передати на фронт понад п'ять тисяч цивільних і вантажних шин.

Читайте також: Працюють навіть бабусі: вінницькі волонтери плетуть сітки для "постійних клієнтів" із ЗСУ

Прямий ефір