Павільйон № 13 на ВДНГ: унікальна шахта слугує укриттям для киян та гостей міста

Укриття на ВДНГ. Скриншот: kanaldim.tv

Вугільна шахта — один з павільйонів на ВДНГ, є символом української вугільної промисловості та її працівників. Цей макет — єдиний у Європі. Його звели наприкінці 50-х років XX століття. Зберегти всі експонати не вдалося. Втім, зберегти деякі деталі таки змогли. Нині до павільйону № 13 ходять не лише на екскурсії, а й для того, щоб сховатися під час повітряної тривоги. Деталі — у матеріалі "Ранку Вдома".

Скрипучі дерев'яні сходи, труби та вентилі вздовж стін, темні тунелі, відкрита кабіна старого ліфта. Тут не вистачає хіба що шуму кирок та ломів, що прогризають тверду руду. Враження ніби перебуваєш у шахті на глибині сотень метрів. Насправді — це один з павільйонів національного комплексу "Експоцентр Україна", який демонструє роботу шахтарів і передає атмосферу справжньої копальні.

"Кожен павільйон присвятили історії окремої галузі. Наприклад, павільйон номер тринадцять — це історія про вугільну промисловість. Сама ж шахта була побудована в 1958 році, це повнорозмірна шахта у павільйоні. У світі немає подібних проєктів. Ніхто не робив штучних шахт", — пояснив директор "Експоцентру України" Євген Мушкін.

Один з найцікавіших експонатів павільйону — справжній ліфт, на якому відвідувачі спускались в абсолютну темряву на глибину.

"В радянські часи тут працював ліфт, він зберігся разом із шахтою. Там глибина десь до десяти метрів, але він працював таким чином, щоб відвідувачам здавалося, що вони спускаються на глибину приблизно сорока метрів. Тобто він рухався дуже повільно, його качали і здавалося, що ти глибоко під землею. Коли вже люди виходили, то розуміли, що вони не були так глибоко під землею, але це справляло на них враження", — провадить Євген Мушкін.

Ще одна невіддільна частина шахти — лави. Самі шахтарі називають це "очисні забої". Місця в яких видобували вугілля і під нахилом спускали вниз. Там вантажили у вагонетки й рейками відправляли нагору.

Зараз лави виглядають як порожні. Проходи, з одного боку, заповнені вугіллям. Проте раніше тут знаходилось спеціальне обладнання, яке допомагало добувати й завантажувати руду. Ні шахтарського обладнання, ні вагонеток всередині макету шахти не залишилось.

Сьогодні ця шахта переважно працює, як укриття під час повітряної тривоги. Втім, відчути себе шахтарем можна і під час екскурсії на ВДНГ.

Також цікаво: Знадобиться кілька секунд: укриття на ВДНГ відкривають дистанційно

Прямий ефір