Прикраси ручної роботи з живими квітами — надзвичайні роботи українки

Квіти для прикрас ручної роботи. Скриншот: kanaldim.tv

Майстриня Ліна Мокрушова власноруч виготовляє прикраси, всередині яких знаходяться справжні квіти. Колишня бухгалтерка завжди мріяла про свій власний бізнес і ще до війни почала активно навчатися. Хотіла виготовляти прикраси, пробуючи різні техніки. Нині вона займається виготовленням прикрас з оксидної смоли та квітів. Деталі — у матеріалі "Ранку Вдома".

Прикраси ручної роботи незвичайної краси. Усередині кожної живуть справжні квіти. Такі кулони та підвіски Ліна Мокрушова виготовляє власноруч і ділиться таємницями нелегкого процесу.

"Спершу треба посадити й виростити квіти, потім їх зібрати, засушити за спеціальною технологією. Там є декілька способів. Під кожну квітку підходить свій спосіб, щоб зберегти її колір, форму, об'єми. Потім є такі спеціальні форми не харчового силікону, італійського. В них заливається смола, теж підготовлена спеціальним чином", — розповіла майстриня Ліна Мокрушова.

Ліна Мокрушова за фахом бухгалтерка, але завжди мріяла про власну справу. Тож у вільний час вчилася виготовляти прикраси, експериментувала з різними техніками. Згодом з'явились клієнти, переважно друзі та колеги.

"До 24 лютого було більше навчання. 8 березня я планувала запустити рекламу, думала будуть замовлення. Ну, а тут сталося те, що сталося і все зупинилося. Ми думали взагалі виїжджати на західну Україну", — зізналася жінка.  

Ліна Мокрушова з Києва переїхала до Кагарлика. Там і почала створювати патріотичну колекцію прикрас. Назвала її "Україна". У процесі виготовлення колони використовує квіти, які ростуть лише на території нашої країни.

"Ідея зародилася, коли Київ уже звільнили від окупації і почали звільняти північ області. Ми з дитиною вже гуляли в парку біля будинку. Там я побачила, як квітнуть жовто-блакитні квіточки. У колекції "Україна" є пелюстки волошки, незабудки, безсмертника, жовті та білі ромашки", — провадить майстриня.

Квіти для прикрас жінка вирощує здебільшого вдома або збирає біля будинку. Деякі рослини купує у квіткових магазинах.

Виготовлення прикрас з епоксидної смоли та квітів —  процес нелегкий і тривалий. Для створення одного кулона потрібні щонайменше п'ять днів, а на складну композицію можуть піти кілька тижнів.

Важливими є й умови, в яких виготовляються прикраси, температура, вологість. Майстру треба працювати дуже обережно, аби нічого не потрапило у смолу, адже в ній видно навіть найменшу пилинку.

Зараз у Ліни Мокрушової чимало клієнтів. Її застиглі у часі квіти не лише приносять задоволення жінкам, а й наближають нашу перемогу. Адже частина коштів від продажу продукції надходить на потреби військових.

Читайте також: Українка створює унікальні вітражі

Прямий ефір