Унікальні дрони для ЗСУ: як працює розробка 22-річного українця

Розробник дронів Євген Гнаток (справа). Скриншот: kanaldim.tv

22-річний Євген Гнаток створює унікальні дрони, які можуть перевозити боєкомплекти, скидати міни і знищувати ворога.. Після початку повномасштабного вторгнення пішов обороняти Київщину, а потім воював в Авдіївці. На фронті він побачив, у чому саме є потреба, тож розробив унікальні дрони. Деталі — у матеріалі "Ранку Вдома".

Унікальні дрони створює 22-річний Євген Гнаток. Його винаходи можуть перевозити боєкомплекти, скидати міни й знищувати ворога як камікадзе.

Попри те, що життя постійно перевіряє Євгена на міцність, він ніколи не опускає рук. У Жені було не просто дитинство. Малюку мама віддала його до дитячого будинку, а згодом до інтернету. Деколи хлопець втікав з інтернату додому, але там було не краще. П'яний вітчим частенько підіймав на дитину руку. Після одного з таких випадків Женя взагалі перестав приходити додому.

Вже з восьми років Женя вже намагався заробити собі на життя самостійно: доглядав у парниках за квітами, мив машини, збирав гриби та ягоди на продаж. А коли йому виповнилося 18 років, пішов в армію. За роки служби здобув не одну спеціальність.

"В мене їх п'ять: стрілець, кулеметник, гранатометник, сапер, снайпер. Основна моя військова посада — снайпер", — пояснив розробник дронів для військових Євген Гнаток.

Певний час хлопець захищав країну на Донецькому напрямку, а у 2021 році закінчив службу. Коли Росія почала повномасштабне вторгнення, хлопець пішов захищати Київщину. Згодом воював в Авдіївці. На фронті побачив, що у захисників є потреба в пристроях, якими можна керувати віддалено. Повернувшись до Києва, почав їх розробляти.

"В мене не було особливих знань, окрім того, як робити ходову частину машини та дистанційно підривати заряди. Я знав, якщо у нас є передавач і є приймач, от є реле та акумулятор і якщо під'єднати, наприклад, детонатор, то після натиску однієї кнопки реле спрацьовує і детонатор підриває агрегат", — провадить винахідник.

Взявши на озброєння знання військової справи та навички конструювання, яким захоплювався з дитинства, Євген Гнаток створив свій перший дрон. Він назвав його "Сірко" на честь бойового побратима. Зараз оборонці використовують його для підвозу боєприпасів і як розвідника. Та основна функція — камікадзе. Згодом винахідник удосконалив "Сірка" і розробив ще декілька моделей наземних дронів.

"Це три модифікації дронів. Усі вони створені під різні функції. Це модифікація "Сірка". Він вже потужніший, більший вантаж перевозить, у нього кращий кліренс. Тобто це вже більш-менш модифікований дрон. Є ще один дрон, який поки без назви, тому що тут тільки корпус роблю. Він скидатиме міни. Є ще один дрон — "Інтелігент". Це дрон-камікадзе. Там є місце для міни, яка закручується і буде нормально триматися. Дальність цих дронів від двох кілометрів до тридцяти. Все залежить від ситуації", — додав Євген Гнаток.

Десятки винаходів Євгена вже успішно працюють на передовій, а хлопець продовжує створювати нові моделі. Наразі шукає благодійників і партнерів, які допоможуть фінансово та з комплектуванням.

Також цікаво: Евакуювати поранених чи відстрілятися: унікальні мотоцикли для ЗСУ виготовляє вінницький волонтер

Прямий ефір