Гарантії безпеки чи ізраїльський сценарій: яким буде шлях України до НАТО

Саміт НАТО у Литві. Скриншот: kanaldim.tv

Саміт Північноатлантичного альянсу у Вільнюсі був особливим. Головна тема — Україна. Від країн, що входять до складу НАТО, звучала фраза про "гарантії безпеки". Що включають ці гарантії безпеки? Чи підходить Україні ізраїльський сценарій? Чи реально Україні стати членом Альянсу і за яких умов? Деталі — у матеріалі "Ранку Вдома".

Скільки ж було очікувань від цього саміту? Україна чекала на запрошення до НАТО, йшлося і про статсу ключового партнера поза блоком. Можливих статусів було багато, як і перспектив.

"Ми були безпідставно і надмірно обнадійливі з приводу того, що на саміті НАТО відбудеться ледь не включення України до складу Північноатлантичного альянсу", — пояснив політолог Андрій Вігірінський.

Чи реально Україні стати членом Альянсу і за яких умов? Якщо коротко, головне, аби Україна перемогла Росію. План дій щодо членства в НАТО на саміті скасували, тож юридичних вимог до вступу в Альянс немає.

"Політичне зближення і синхронізація чи узгодженість. Військовий компонент України й НАТО не передбачає необхідності в плані дій щодо членства (ПДЧ). Але якщо відкрити статут НАТО, ви не побачите там слово ПДЧ. Там є принципи за умови колективної згоди і з метою посилення безпеки. Це головне. Так от, приєднання країни, яка перебуває в стані війни, не посилює безпеку Північноатлантичного альянсу", — пояснив Андрій Вігірінський.

Тобто, допоки в країні триває війна, до НАТО нас не візьмуть. Втім, є гарантії.

"Ми нарешті розібралися з тим, бажана Україна в НАТО чи ні. Це станеться. Ми рухаємо інших у правильному напрямі", — заявляв президент США Джо Байден.

Це залежить від безпеки, додав президент України Володимир Зеленський.

"Це залежить від безпеки. Є однозначність в тому, що Україна буде в НАТО, що ніхто не буде торгуватися членством в НАТО з будь-ким, що це буде реальне політичне рішення заснована на безпековій ситуації в Україні", — пояснив президент України Володимир Зеленський.

Україну треба захистити, попри відсутність статусу члена НАТО. Гарантії безпеки для України є. Держава підписала двосторонні угоди про співпрацю з кожною країною Великої сімки. Усіх деталей цих угод наразі немає. Однак уже зрозуміло, що йдеться про збройну допомогу і не тільки.

"Ми отримаємо те, що хотіли. Офіс президента торік розробив документ, який назвав умовно "гарантії безпеки для України". В цьому документі прописано все, що ми хочемо. Саме головне, коли офіційні представники країн Великої сімки й представники країн Північноатлантичного альянсу висловлюють готовність надати саме ті елементи гарантій, які ми прописали, як бажані для нас", — провадить  Андрій Вігірінський.

Статус тієї країни теж для нас цікавий. Ізраїль — ключовий партнер США поза НАТО. Але що це означає?

"Сполучені Штати ніколи не гарантували безпеки Ізраїлю. Жодних таких гарантій взагалі не існує. Це не означає, що у разі якогось великого конфлікту сюди на блакитному гелікоптері прилетять солдати з Америки, зі 182-ї другої дивізії або ж з 101-ї повітряної мобільної, і з усім тут розберуться. Такого не буде ніколи в житті", — пояснив ізраїльський журналіст Сергій Ауслендер.

Адже головна гарантія безпеки країни — армія, і вона тісно співпрацює зі США. Йдеться не лише про постачання зброї зі Сполучених Штатів. Розвідка, технології, оборонні розробки — все для сторін взаємовигідно.

"Дві батареї залізного купола — унікальної системи, якої немає ні в кого у світі, передані до Сполучених Штатів. Пентагон зараз працює над власними розробками на базі куполів", — резюмував Сергій Ауслендер.

Ще одна перевага Ізраїлю — доступ до зброї. Країна купує арсенал напряму у виробників. На відміну від України, яка чекає дозволів і голосувань у парламентах різних держав.

"Давайте тут задумуємося про те, звідки в Ізраїля гроші на придбання озброєння. Вони, напевно ж, сформовані в тому числі коштом власного валового внутрішнього продукту", — каже політолог.

В України його не так багато. У країні триває повномасштабна війна, та й постійні обстріли не сприяють покращенню економіки. Тож ізраїльський варіант не панацея для України. Вороги різні. Масштаби конфліктів теж.

"Ізраїль не протистоїть 150-мільйонній країні, яка має власний військово-промисловий комплекс, країні, яка є лідером з виробництва і використання надзвукової зброї, і регулярній армії, ані терористичним групам, ані диверсантами, ані організованим групам людей. Ми протистоїмо регулярній армії, яка воює в кількості не менше трьох сотень тисяч осіб на нашій території", — резюмував Андрій Вігірінський.

Тож Україна — особливий партнер. Російське вторгнення називають наймасштабнішим в Європі після Другої світової війни. Отже, і гарантії, і допомога, і статус країни обговорюють вперше.

"Я знаю, що ви часто засмучуйтесь, коли речі, котрі просите, потрапляють до вас не так швидко, як би хотілося. Але я гарантую всім, що Сполучені Штати роблять усе можливе, аби доставити все, що потрібно якомога швидше", — заявив президент США Джо Байден.

За підсумками саміту Україна отримала ще більше зброї і конкретні терміни навчання пілотів на F-16. Цей саміт НАТО був не про статус, а про конкретну допомогу для України. Тут і зараз.

Читайте також: Репарації та інші виплати: згадуємо історичні приклади воєнних відшкодувань

Прямий ефір