Перша у світі фотографія та найбільший бойкот Олімпійських ігор — 19 липня в історії

Фото: kanaldim.tv

Зустрічаємо середу, 19 липня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

19 липня 1822 року була зроблена перша у світі фотографія. Її автор французький вчений і винахідник Жозеф Нісефор Ньєпс. фотографічне зображення, на жаль, не збереглося, але відома його назва "Накритий стіл". Кілька років потому Ньєпс зробив другий знімок — "Вид з вікна", який можна побачити і нині.

Аби отримати свої фото, учений застосував авторський метод, відомий як геліографія. Витримка знімка тривала довгих вісім годин, тому фотографувати було можливо тільки нерухомі предмети. З роками з'явилися нові технології. Зараз для створення якісної світлини достатньо кількох секунд.

Сьогодні день народження мера Києва та видатного українського боксера Віталія Кличка. Він народився у Киргизстані. У 1980-х роках разом із батьками переїхав до України. Боксом Віталій займався з 14, а професійну кар'єру розпочав у 25 років під егідою гамбурзького клубу Universum Box-Promotion.

Спортсмен зустрічався на рингу з найсильнішими боксерами світу, серед яких Кріс Берд, Леннокс Льюїс, Девід Хей. Бої за його участю одні з найбільш видовищних в історії боксу. Загалом Кличко старший провів 47 поєдинків, в яких здобув 45 перемог. Віталій Кличко став першим українцем, котрий увійшов до Міжнародної зали боксерської слави.

На двох брати Клички зібрали всі чемпіонські пояси супер важкого дивізіону. 2012 року Віталій Кличко оголосив про завершення спортивної кар'єри і зосередився на політичній.

19 липня 1980 року в Москві відкрили літні Олімпійські ігри, які бойкотували збірні багатьох країн через радянське вторгнення до Афганістану. Загалом спортивне змагання проігнорували майже 65 держав. Серед них США, Велика Британія, Канада, Японія, ФРН.  Цей бойкот був найбільшим у історії олімпійського руху.

За кілька місяців до старту ігор Радянський Союз увів війська до сусідньої країни. Приводом для цього стало бажання Кремля змінити очільника Афганістану. Через відсутність чималої кількості спортсменів організаторам довелося останньої миті запрошувати до змагань збірні інших країн і поспіхом вносити зміни до урочистих заходів. 

Так, на закритті московських ігор замість прапора США підняли стяг Лос-Анджелеса — міста-господаря наступної літньої Олімпіади.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір