Під прицілом не лише ЗАЕС: експерти оцінюють загрози нових екологічних терактів Росії в Україні

Запорізька АЕС. Фото: gur.gov.ua

За оцінками Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, екологічні збитки від війни Росії проти України перевищили 50 мільярдів євро. Досі замінованими в Україні залишаються не лише угіддя, ліси та поля, а й заводи та атомні станції. Мінування — це один зі способів ведення війни Росії проти України. Які будуть наслідки та що можна протиставити мінному шантажу Росії? Такі питання журналісти "Ранку Вдома" поставили експертам.

Після підриву Каховської ГЕС технічний ставок Запорізької атомної електростанції опинився під загрозою зникнення. Станція могла залишитися без охолодження. Комісія МАГАТЕ могла і не потрапити на ЗАЕС. За словами очільника агентства, візит міг зірватися, хоч він і вкрай необхідний.

"Між сторонами немає переговорів про мир чи припинення вогню. Але є ще одна важлива деталь — це присутність тут МАГАТЕ. Як відомо, МАГАТЕ має тут постійне представництво й інформує про стан справ міжнародну спільноту. Звичайно, ми не військова сила, ми не міжнародна поліція, але як я люблю говорити, ми володіємо силою пера. Ми пишемо. Ми розповідаємо світу, що відбувається", — заявив генеральний директор Міжнародної агенції з атомної енергії Рафаель Гроссі.

На ЗАЕС фактично відбувається окупація і шантаж. Росіяни зайняли Енергодар та АЕС ще на початку повномасштабного вторгнення. Там і знеструмлення було, і зброї багато. Попри позицію МАГАТЕ.

"Були розмови про те, що тридцятикілометрову зону навколо ЗАЕС демілітаризувати. Щоб там не було, ані українських, ані російських військових. Під егідою МАГАТЕ. Але це не спрацювало", — пояснив експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак.

Спрацював натомість інший механізм. На станції присутні представники МАГАТЕ. Та наскільки ефективна їхня робота? Чи можна говорити про безпеку?

"У нас є п'ять основних принципів. Не нападати на станцію, не нападати зі станції, не робити зі станції військову базу, не підключати зовнішнє джерело живлення тощо. Це те, що потрібно зробити", — сказав Рафаель Гроссі.

Живлення є. На станцію не нападають, а от зі станції — регулярно обстрілюють українські міста. Атомний блок — зручний захист для росіян.

"Це найбільша атомна станція в Європі. МАГАТЕ, всі країни, її лідери, точно знають, що там відбувається. Росія використовує Запорізьку атомну станцію як елемент у своїй агресії, окуповує станції, прикриває нею обстріл сусідніх міст, тримає там зброю. Росія розглядає сценарій терористичного акту на Запорізькій атомній станції. Терористичного акту з викидом радіації. Вони все підготували для цього", — заявляв в офіційному зверненні президент України Володимир Зеленський.

Начальник Головного управління розвідки України Кирило Буданов нещодавно підтвердив інформацію про те, що ЗАЕС була додатково замінована.

"Запорізька атомна електростанція була додатково замінована, і, що найстрашніше, замінований саме охолоджувач. Якщо вони виведуть його з ладу шляхом підриву, то існує велика ймовірність того, що будуть значні проблеми", — заявляв очільник ГУР України Кирило Буданов.

На ЗАЕС можлива техногенна аварія. Атомні реактори залишаться без охолодження. Можливий вибух. Наскільки масштабний? Чи можливий другий Чорнобиль?

"Ні, не буде. Не буде, тому що їм для цього буде потрібно підірвати самі реактори. А вони дуже добре захищені. Навіть зупинка системи охолодження може привести до так званого термального вибуху. В процесі цього термального вибуху буде невеликий витік радіації.  Знову ж таки він являтиме небезпеку тільки для тих людей, які безпосередньо будуть знаходитися поруч, на станції", — пояснив Науковець, професор кафедри екології Національного університету києво-могилянської Академії Євген Хлобистов.

Та це не єдина можлива екологічна катастрофа, спричинена росіянами.

"Це буде ще одна ланка в ланцюзі техногенних шантажів, які використовує ворог. Найпершими, і найбільш ураженими будуть підрозділи країни-окупантки тому, що вони знаходяться найближче. Втім, за оцінками фахівців, зона ураження може дістатися й інших країн. Зокрема Туреччини, Румунії, Молдови", — коментує загрозу начальниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк.

Кримський "Титан" — одне з найбільших промислових підприємств в Криму. За повідомленнями ГУР, цей завод теж замінований.

"Коли ти відступаєш і не маєш змоги контролювати свою територію, то замінуй її. Не можеш втримати — підірви. У розумінні росіян, деякі речовини викинуті у повітря, загородять доступ українським військовим до Криму", — провадить експерт Іван Ступак.

Все через аміак, який використовують на заводі. З усіх цехів працює лише один — з виробництва добрив.

"Якщо підірвати місткості з аміаку, за офіційними даними там 200 тонн технічного аміаку, то звісно буде випаровування аміаку. Але аміак значно легший за повітря. Тому він дуже швидко буде підійматися, сформує хмару. Постраждають однозначно працівники заводу. Звісно, буде неприємний запах, який можуть відчути мешканці Красноперекопська та Армянська. Там проста рекомендація: не виходити три чи чотири години на вулицю, закрити вікна, пити, більше води", — коментує ситуацію науковець Євген Хлобистов.

Вже не виходили, пили воду і навіть евакуювали дітей. У 2018 році в окупованому Армянську сталася техногенна катастрофа. Пари аміаку тоді отруїли все навколо.

Втім, "Титан" — це не лише про цехи. Це ще й відстійник залишків хімічного виробництва. Які наслідки будуть, якщо росіяни підірвуть і цей об'єкт — спрогнозувати неможливо.

За оцінками Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, екологічні збитки від війни вже перевищили 50 мільярдів євро, і сума буде лише збільшуватися.

Читайте також:

Прямий ефір