Канал FREEДОМ у червні: понад 90% переглядів — іноземна аудиторія

У червні контент FREEДОМ був у трендах російського, білоруського, латвійського, литовського та естонського сегментів YouTube. Перегляди з-за кордону на YouTube-майданчиках каналу FREEДОМ сягнули понад 90%*.

Традиційно високим був інтерес іноземної російськомовної аудиторії до заяв президента України Володимира Зеленського та інформації про контрнаступ ЗСУ. 97,3% переглядів з-за кордону отримала відповідь Володимира Зеленського на запитання про те, як світ побачить контрнаступ України, "Головне в контрнаступі ЗСУ те, щоб його відчула Росія".

Також у центрі уваги закордонної російськомовної аудиторії були новини та аналітика, пов’язані із заколотом ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина та його наслідками. Понад 1 млн переглядів отримав сюжет "Підсумок заколоту "Вагнера": Росію залишають впливові люди", в якому журналіст Ілля Давлятчин розповів, як бунт Пригожина вплинув на російські еліти, хто першим втік з РФ, куди тікали та що вивозили з собою російські високопосадовці. 97,2% переглядів — не з України, 73,6% — з Росії. Цей матеріал потрапив у топ-5 трендів російського YouTube. Користувачів білоруського сегмента YouTube, у контексті заколоту ЧВК "Вагнер", найбільше цікавила доля місцевого диктатора Олександра Лукашенка, зокрема інформація щодо його втечі та участі в переговорах з Євгеном Пригожиним.

Загалом, на майданчиках FREEДОМ інтерес аудиторії до наслідків заколоту залишається стабільно високим і навіть зростає. Так, у переглядах відео "Кому Пригожин поклав дорогу" з ексклюзивним коментарем очільниці фонду "Русь сидящая" Ольги Романової про те, чому "путінський кухар" зупинив бунт, як його заколот вплине на мобілізацію у РФ і вербовку ув’язнених Міністерством оборони, частка росіян становила 82%, а переглядів не з України — 98,4%.

Варто відзначити, що теми порушення прав людини, репресій, проявів расизму в РФ, які канал FREEДОМ постійно тримає у фокусі, цікавлять російськомовну аудиторію як у самій Росії, так і в країнах Центральної Азії. Наприклад, у матеріалу про репресії щодо трудових мігрантів та поради адвокатки, як захистити свої права, 75% переглядів з Росії (28% — з Москви), 8% — з Таджикистану, 4% — з Узбекистану. Серед популярних у російськомовної аудиторії тем червня також були матеріали про обстріл ЗСУ колони кадирівців, інформація про "Російський добровольчий корпус" (РДК) та легіон "Свобода Росії" (ЛСР).

У червні середньозважений показник переглядів відео під брендом FREEДОМ на діджитал-майданчиках державного підприємства "Мультимедійна платформа іномовлення України" та на YouTube-майданчиках наших партнерів — українських медіагруп 1+1 media, Starlight Media, Inter Media Group серед закордонної аудиторії був стабільно високим — 79,1%*. При цьому на YouTube-майданчиках ДП "МПІУ" перегляди з-за кордону зросли до 90,15%, з Росії — до 58,2%. Загалом у червні контент під брендом FREEДОМ на всіх діджитал-майданчиках українського державного іномовлення та партнерів отримав понад 400 млн переглядів.

*Прім. Дані, наведені в матеріалі, станом на 30.06.2023

ПРО FREEДОМ

FREEДОМ — канал українського державного іномовлення, орієнтований на російськомовних глядачів за межами України. FREEДОМ — ефективний інструмент руйнації російської пропаганди та джерело правдивої інформації про Україну для російськомовних глядачів за кордоном. За межами України FREEДОМ доступний через супутник, у кабельних, DTH, IPTV мережах та на отт-платформах. Також FREEДОМ можна дивитись по всьому світу на діджитал майданчиках ДП "МПІУ" та українських медіагруп-партнерів каналу — 1+1 media, Starlight Media, Inter Media Group.

Діджитал-майданчики, що транслюють FREEДОМ:

Прямий ефір