Що означає Крим для Путіна і чому Росія знищує життя на півострові — пояснення експертів

Крим. Скриншот: kanaldim.tv

Сакральне місце, курорт чи просто військова база? Що для Путіна Крим? Як півострів використовують для пропаганди та коли Україні вдруге доведеться його відбудовувати? Ці питання журналісти "Ранку Вдома" поставили експертам.  

Підрив Каховської ГЕС негативно вплинув на тимчасово окупований півострів. Йдеться не лише про підтоплення територій, руйнацію інфраструктури та нові жертви, а й про цілковиту засуху.

Експерти переконані, що маніпуляції Росії довкола Криму, свідчать про те, що окупанти готові прощатися з цією територією.

"Зруйнована росіянами дамба спричинила не лише підтоплення територій, а й зневоднення Криму. Без води з Каховської ГЕС деякі ділянки в Криму перетворяться на пустелю. Тож постане питання туристичного майбутнього Криму", — стверджує кандидатка історичних наук, науковиця Аліна Понипаляк.

Хоч сам Путін, звісно, у всьому звинувачує Україну. Мовляв, дамбу підірвали, аби зірвати свій же контрнаступ.

"Як ми розуміємо, ми в цьому точно не зацікавлені. Тому що це важкі наслідки для тих територій, котрі ми контролюємо і котрі є російськими. По-друге, зараз скажу дивну річ, але на жаль, це зірвало їхній контрнаступ на цьому напрямку. На жаль, бо краще б вони звідти наступали", — заявив президент РФ Володимир Путін.

Насправді ж такі дії окупантів можуть свідчити про готовність Росії покинути півострів, припускають експерти.

"Будь-які маніпуляції, які робить Росія довкола Криму і в тому числі те, що вони зараз зробили з підривом Каховської ГЕС, говорить лише про те, що вони готові прощатися з територією Криму. Тому що вони прекрасно розуміють, що після підриву ГЕС, на території Криму не буде нічого живого", — веде далі Аліна Понипаляк.

Хоча ще 2014 року Путін начебто врятував Крим від нацистів, аби 2022 року гордо прозвітувати про те, що повернув історичні землі та зробив Азовське море російським.

"Потім свідомо робиш територію, частини цих областей і Автономної Республіки Крим, непридатними для існування людей. Плюс свідомо нищиш населення, родючі ґрунти, інфраструктуру. Подальше існування чи життя на певній території буде неможливим. Значить, ти чхати хотів на те, що називається соціальна держава і людські життя. Тобі байдуже до населення на приєднаних територіях. Це при тому, що частина людей російськомовні", — додав політолог, юрист Андрій Вігірінський.

Що ж тоді принципово? Для чого Путіну був потрібен Крим? Передусім, Крим — це військова база для Чорноморського флоту РФ та інструмент стримування Заходу. Тобто можливість розміщення ядерної зброї на окупованому півострові.

"Вони вважали, що Автономна Республіка Крим є тим плацдармом, з якого можна контролювати, і, скажімо, здійснювати превентивний тиск з використанням різних систем озброєнь на країни члена НАТО", — каже Андрій Вігірінський.

За них можна не перейматися. Води, інфраструктури для них вистачить. А що ж із цивільними, фермерськими угіддями і виноградниками? Це все доведеться відновлювати Україні після деокупації. Не вперше, до речі.

Після Другої світової півострів був одним із найбільш зруйнованих регіонів країни. Від 1940-го до 1950-х років у тодішній Кримській області врожаї зерна скоротилися в п'ять разів, овочів — у двічі. 1953 року на весь Крим працювали лише три хлібні крамниці. Тобто інфраструктуру довелося будувати з нуля.

"Мій викладач пригадував, як вони бригадами їздили відбудовувати Крим, коли його передали Україні. Крим був зруйнований в часи Другої світової війни. Недарма Сталін возив довкола Ялти конференцію у складі Рузвельта та Черчилля, аби показати весь масштаб руйнації інфраструктури СРСР, аби випросити грошей у Світового товариства. Це все робилось неспроста", — резюмувала історикиня Аліна Понипаляк. 

Війна поступово підходить до окупованого Криму. У російських загарбників там горять склади, трапляються підриви залізниці, а в порту Севастополя лунають вибухи. Автономна республіка Крим на шляху до деокупації та відбудови. Вдруге.

Також цікаво: Коли в Крим? Експерти розповідають про перші успіхи контрнаступу ЗСУ

Прямий ефір