"Королева горошків": чому роботи 94-річної художниці Яйої Кусами заполонили Instagram

Японська художниця Яйої Кусама стала обличчям Louis Vuitton. Скриншот: kanaldim.tv

У 2023 році фірмові принти художниці Яйої Кусама підкорили Louis Vuitton, а згодом заполонили Instagram. Фірмові речі мисткині для відомого бренду презентував робот-манекен, а інсталяція Кусами в Парижі стали неймовірно популярним артоб'єктом. Хто така Яйої Кусама та чому справжній успіх прийшов до неї лише у 94 роки, дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

Фото та відео бутиків Louis Vuitton у 2023 році підкорили Instagram. Усе завдяки 94-річній Яйої Кусама. Її гігантська скульптура прикрасила головний хол концепт-стор у Токіо, а в Парижі її інсталяція нависає над бутиком Louis Vuitton і наче розмальовує фасад будівлі різнокольоровими горошинками. Стіни деяких магазинів оживили 3D-білборди з японською фірмовою сумкою. Презентував сумку робот-манекен Яйої Кусама.

Кусама народилася 22 березня 1929 року в японському місті Мацумото в заможній патріархальні сім'ї. В 10 років у неї вже почав формуватися авторський стиль "королеви горошків". Дівчинка отримувала величезне задоволення від малювання цяток, якими покривала практично всі зображення на полотні.

"Моя творчість стала причиною величезного конфлікту з батьками. Вони хотіли, щоб я вийшла заміж за успішного чоловіка, як моя сестра, а я продовжувала цікавитися тільки малюванням. Я малювала вдень і вночі", — зізналася японська художниця Яйої Кусама.

Єдина художня освіта Яйойі — 2 роки навчання в Школі мистецтв. Коли мисткиня влаштувала персональну виставку акварельних робіт, на неї ніхто не прийшов. Тож у 1957 році вона спалила дві тисячі своїх полотен і вирушила до Нью-Йорка.

"Мій родич був японським міністром. Він допоміг мені переїхати до США. Я знала, що Нью-Йорк центр світового мистецтва, і мої роботи там могли б стати конкурентними", — пригадала мисткиня.

Яйої Кусама багато працювала, але тодішній світ мистецтва був повністю під контролем чоловіків. Роботи Кусами не брали до галерей, а її ідеї видавали за чужі.

Поворотний момент у творчості художниці настав лише 1991 року. На Венеціанській виставці японська мисткиня представила дзеркальну кімнату. Помаранчевий павільйон був розмальований фірмовими горошинками, а посередині стояв дзеркальний куб. У фігурі було віконечко, в якому глядачі могли побачити гарбузи. Кімната привернула увагу арткритиків та колекціонерів, і відтоді успіх Кусами лише зростає.

"Мої руки просто реагують на пензлі, полотно. Я роблю свою роботу ще перед тим, як починаю про неї думати. Потім, коли малюнок готовий, я дивлюся на нього і дивуюся результату. Так завжди", — резюмувала художниця.

Зараз художниці 94 роки. Понад 40 з них вона провела в психіатричній лікарні. Яйої Кусама бореться з нав'язливими галюцинаціями. Вдень художниця йде до майстерні, де годинами малює крапки на величезних полотнах, а ввечері повертається назад у госпіталь. За свою кар'єру Кусама створила 20 дзеркальних кімнат та понад 50 тисяч інших робіт.

Читайте також: Українське мистецтво за кордоном: як Європа захищає нашу культуру

Прямий ефір