Як пакувати екологічно: українське подружжя пропонує свою розробку з конопель та міцелію грибів 

Екопакування. Скриншот: kanaldim.tv

Врятувати планету від екологічної катастрофи — таке завдання поставило перед собою подружжя Юлія та Євген Бялецькі. Для втілення своєї місії вони створили екопакування з конопель та міцелію грибів. Навіть після повномасштабного вторгнення Росії до України їм вдалося гучно заявити про свою розробку на весь світ. Детальніше про виробництво екологічного пакування розповідається у сюжеті "Ранку Вдома".

Життя Юлії та Євгена з Києва кардинально змінилося після подорожі на Балі. Під час відпочинку вони побачили тонни сміття із пластику і вирішили, що треба рятувати майбутнє планети від екологічної катастрофи. Задля втілення своєї місії вони створили екопакування із конопель та міцелію грибів. Попри війну подружжю вдалося гучно заявити про свою розробку на весь світ. 

Аби втілити мрію у життя, пара почала виробництво власноруч. Спершу закуповували технічні коноплі, а міцелій грибів вирощували самотужки. Міцелій — це грибне коріння, що при змішуванні з коноплями допомагає утворювати міцний біокомпозит. За підтримки українських науковців вдалося винайти такий матеріал, який нічим не поступається за властивостями пінопласту, але при цьому має винятково природне походження. 

Екологічний матеріал одразу знайшов прихильників, адже його можна використовувати як пакування, будівельні матеріали, створювати предмети для декору, меблі, екологічну шкіру, підставки під будь-що та навіть вішаки для одягу. 

Юлія згадує, як вони з чоловіком почали активно розповідати про свої вироби на конференціях та в соцмережах, показували зразки і брали участь у конкурсах на залучення інвестицій, а всі кошти спрямовували на закупівлю обладнання і збільшення обсягів виробництва. Після участі в найбільшому європейському бізнес-акселераторі їхній проект залучив 80 000 євро інвестицій. Ці гроші стартап витрачає на створення пілотної виробничої лінії, а також на залучення наступного раунду інвестицій у 500 000 євро. Це необхідно для подальшого розвитку. І хоча нині виробництво розташоване в Іспанії, підприємці планують розвивати бізнес у рідній Україні. 

У такий спосіб світові компанії зможуть створювати власні мінівиробництва екопакування, а сировину та обладнання для цього постачатимуть саме українські винахідники. Європейські відомі бренди вже зацікавлені в такій співпраці, адже це не лише екологічно, а й красиво. Наразі стартап працює над створенням унікальних предметів дизайну в колаборації з галереєю Сани Моро в Парижі. 

Читайте також: "Покликана повернути довіру до сортування": у Києві з'явилася перша капсульна станція з сортування сміття

Прямий ефір