Всесвітній день біженців та день народження українського "короля тенорів": 20 червня в історії

Зустрічаємо вівторок, 20 червня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

20 червня 1853 року народився український оперний співак Олександр Мишуга. Його порівнювали з легендарним італійцем Енріко Карузо, називали королем тенорів, ба більше — вважали володарем найкращого ліричного голосу. Прекрасний тембр, емоційна виразність і, звісно, сценічна культура вирізняли Мишугу з-поміж інших оперних виконавців. Вокальній майстерності він навчався у Львівській консерваторії, а вдосконалював вже у Мілані. Виступав у найкращих театрах Варшави, Відня, Лондона. Квитки на його концерти розліталися з шаленою швидкістю, а черги по них люди займали за дві доби до відкриття кас. На піку слави 1905-го попри гастрольні контракти і великі гонорари, Олександр Мишуга повернувся з Європи в Україну, аби працювати у музичній школі Миколи Лисенка. Згодом співак особисто профінансував відкриття Музичного інституту імені Лисенка у Львові, а все своє майно заповів на утримання закладу. 

20 червня — Всесвітній день біженців. Згідно з інформацією Генеральної Асамблеї ООН, у світі щохвилини 24 особи покидають рідні місця через війни, стихійні лиха чи порушення прав людини. Українці не зі слів знають, що таке бути біженцем. Від початку повномасштабного вторгнення росіян, рятуючись від бомбардувань ворожої армії, з рідної країни поїхали понад 14,5 мільйонів наших співвітчизників. Половина з них — діти. Ще майже п'ять мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами. Цього дня у всьому світі проводять різноманітні заходи, які привертають увагу до проблем біженців і закликають до підтримки та толерантності, а також вшановують силу і мужність усіх людей, котрі були змушені покинути рідні домівки. 

20 червня 2022 року, у Всесвітній день біженців, до Києва приїхав голлівудський актор Бен Стіллер. За кілька днів до візиту в Україну він зустрівся з вимушеними переселенцями у Польщі, звідти, попри російські обстріли, вирушив до Львова, а потім і до столиці. Це був його перший приїзд до нашої країни. Актор прибув як посол доброї волі ООН у справах біженців. За час свого перебування в Україні Стіллер відвідав деокуповані міста Київщини — Ірпінь та Макарів. 

"Одна річ — дивитися на ці руйнування по телевізору або ж у соцмережах, інша — побачити цей жах на власні очі. Таке вражає значно сильніше", — заявив голлівудський актор після відвідування місць воєнних злочинів російської армії. 

Згодом він приїхав в Офіс президента, де зустрівся з Володимиром Зеленським. Бен Стіллер від першого дня війни підтримує Україну і привертає до нашої держави увагу міжнародної спільноти. Свої думки висловлює у соціальних мережах. Зокрема, у грудні 2022-го на своїй сторінці у Twitter Бен Стіллер вкотре закликав американців підтримувати Україну.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір