День народження Бориса Джонсона та  День фермера: 19 червня в історії

Зустрічаємо понеділок, 19 червня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

19 червня 1937 року — день народження видатного французького філософа, політолога і письменника Андре Ґлюксман. Його батько родом із Чернівців, а мама — з Праги. Дитиною Андре довелося пережити окупацію нацистами столиці Франції, а після того — жити у дитбудинку для єврейських дітей з усієї Європи. "Куховарка і людожер, роздуми про державу, марксизм і концтабори" — найвідоміша праця Мана, в якій він провів паралель між нацизмом і комунізмом. Філософ підтримував дисидентський рух у СРСР та країнах Східної Європи, а під час Революції гідності 2014 року написав звернення до українців, в котрому підтримав нашу боротьбу за свободу. 

Колишньому прем'єр-міністру Великої Британії Борису Джонсону сьогодні 59. Він очолив уряд у 2019 році. Його прем'єрство тривало два роки і 349 днів. Вихід Великої Британії зі складу Європейського Союзу, оперативне розгортання кампанії COVID-вакцинації та підтримка України — незабутні вчинки Джонсона. Після початку повномасштабного вторгнення Росії він першим серед лідерів країн "Великої сімки" відвідав нашу державу. На Алеї сміливості у Києві викарбуване ім'я справжнього друга України — саме так називає Бориса Джонсона президент Володимир Зеленський. 

Щороку 19 червня в Україні відзначають День фермера. Свято 2020 року започаткував президент Володимир Зеленський. Відтоді як Росія розпочала повномасштабне вторгнення, українським фермерам доводиться працювати під ударами російської артилерії, викорчовувати з рідної землі міни та залишки бронетехніки. 2022-го Україна в умовах війни експортувала агропродукції на суму майже 20 мільярдів доларів.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір