На дні Каховського водосховища знайшли рештки козацької церкви, про яку писав Довженко і яку малював Шевченко

Січова церква Покрови Божої Матері. Ілюстрація: nikopol.nikopolnews.net

Біля Нікополя на місці Каховського водосховища знайшли рештки Покровської Січової церкви, яка була під водою 70 років. Про це повідомляє "Дім" з посиланням на видання Nikopolnews.

За словами директорки музею села Покровське Лариси Садовської, у 1734-1775 роках на місці Покровського існувала Нова Січ, або Підпільненська Січ. Її заснували запорозькі козаки, які повернулися під російський протекторат після підписання Лубенського договору. Саме тут і побудували Січову церкву Покрови Божої Матері.

У 1775 році за наказом Катерини II Січ зруйнували, церква була пошкоджена та пограбована офіцерами-дворянами, солдатами й донськими козаками. Пізніше замість деревʼяної будівлі побудували камʼяну, яка проіснувала до 1954 року і була затоплена водами Каховського водосховища.

У 1843 році Покровське відвідував видатний письменник та художник Тарас Шевченко, про що свідчать спогади його сучасників і створені ним тут малюнки, серед яких є й зображення церкви Покрови.

Про цю ж церкву у Покровському писав у 1954 році Олександр Довженко, коли розповідав про затоплення історичних місць: 

"У селі Покровському я пошкодував, що Бога нема. Мені страшенно захотілося, аби він з'явився хоча би на п'ять хвилин і, побачивши зруйнований негідниками пам'ятник давньої архітектури, споруджений на честь його Божої матері, покарав лютою смертю темних і підлих іуд, що скоїли цю мерзенну справу".

Читайте також: На головному британському фестивалі документального кіно покажуть фільм про евакуацію українців

Прямий ефір