Годинники у формі карти України, таці та картини: українка в Румунії виготовляє унікальні вироби з епоксидної смоли

Годинник у формі карти України з епоксидної смоли. Скриншот: kanaldim.tv

Киянка Яна Луцька виготовляє вироби з епоксидної смоли. З початком повномасштабного вторгнення жінка із маленькою донькою переїхала до Румунії. За кордоном продовжує улюблену справу, бере участь у ярмарках. В асортименті майстрині з'явилися патріотичні годинники й таці. Більше про унікальні вироби українки в Румунії розповідається у сюжеті "Ранку Вдома". 

Захопилася хендмейдом киянка Яна Луцька тоді, коли вирішила оновити інтер'єр квартири. Обирала для вітальні щось оригінальне і зупинилися на картині з епоксидної смоли. Зрештою, вирішила сама спробувати виготовити таку красу. Вчилася на майстер-класах, знаходила спеціалізовану літературу і справа пішла. Перші роботи Яна залишала собі, дарвала батькам, далеким родичам, друзям, знайомим. Згодом розвинула бізнес у соцмережах і почала отримувати замовлення з-за кордону. Виготовляла таці, підставки під чашки, картини. На виробах зображувала будь-яке побажання клієнта. 

На час вагітності Яна поставила ремесло на паузу. Після народження донечки хотіла вже повертатися до роботи з епоксидною смолою, однак плани зруйнувала повномасштабне вторгнення Росії. Окрім того, родина будувала у Бучі будинок, у який вже от-от збиралася заселитися. Навесні 2022-го у балкон будівлі влучила російська ракета. Яна тоді з сім'єю була в батьків на Житомирщині, а згодом задля безпеки дитини вирішила евакуюватися до Румунії. 

Врешті жінка освоїлися в новій країні, виховує донечку, виготовляє вироби з епоксидної смоли. В одному з місцевих центрів їй разом з іншими українками запропонували взяти участь у ярмарці виробів. Так про майстриню дізнались у Румунії, а в її асортименті з'явилися патріотичні годинники і таці. Найпопулярніший годинник — у формі карти України.

Працювати з епоксидною смолою доволі важко, зізнається майстриня. Потрібна витримка і швидкість. Не можна втрачати й кількох секунд, адже матеріал ризикує загуснути раніше, ніж це потрібно. 

Зараз Яна працює на балконі орендованої квартири в Бухаресті. Улюблене заняття допомогло їй пережити втрату будинку та адаптуватись у новій країні. Нині її роботи купують як румуни, так і наші співвітчизники. Часто — у подарунок, адже хочуть у такий спосіб віддячити місцевим за допомогу та підтримку.

Читайте також: "Вишита сорочка — це оберіг": як працює майстерня "Вільна нитка"

Прямий ефір