На головному британському фестивалі документального кіно покажуть фільм про евакуацію українців

Кадр із фільму "Звідки куди"

Документальний фільм "Звідки куди" (Skąd dokąd/ In the Rearview) польського режисера Мачека Хамели про евакуацію українців на початку повномасштабної війни, покажуть на головному документальному кінофестивалі Великої Британії Sheffield DocFest. Про це повідомляє "Дім" з посиланням на "Укрінформ".

"Команда фільму численними показами на кінофестивалях продовжує нагадувати світу про війну в Україні та збирати кошти для евакуації українців з прифронтових територій, а після підриву Каховської ГЕС і для порятунку людей з підтоплених сіл", — розповіла копродюсерка Анна Паленчук.

Стрічку відібрано для участі в міжнародному конкурсі, на якому представлено лише 9 фільмів. Покази фільму "Звідки куди", в межах яких передбачено Q&A сесію із режисером Мачеком Хамелою та оператором Пйотром Гравендером, пройдуть 15-17 червня.

Польський режисер Мачек Хамела з перших днів великої війни став волонтером і на своєму автомобілі рятував українців з-під обстрілів у Чернігівській, Харківській та Донецькій областях. Слухаючи по дорозі історії українців, що відчули на собі жахи війни, перед однією із таких поїздок Хамела вирішив взяти із собою друга-оператора та зняти документальний фільм. За півроку Хамела евакуював 400 людей, частина з яких стали героями його стрічки.

Прем'єра документального фільму "Звідки куди" відбулася 21 травня 2023 року на 76-му Каннському кінофестивалі. На польському кінофестивалі Millennium Docs Against Gravity стрічка отримала дві відзнаки "Кращий польський фільм" та "Нагороду асоціації артхаусного кіно".

Читайте також: На Міжнародному кінофестивалі у Карлових Варах представлять український фільм з Римою Зюбіною

Прямий ефір